Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bayer från Åbo betalade mest samfundsskatt i hela landet, i Vasa var Wärtsilä störst - här är företagen som gjorde mest vinst i din kommun

Från 2019
Uppdaterad 04.11.2019 15:55.
Bayers fabrik.
Bild: EPA/KIRSTEN NEUMANN

2018 betalade läkemedelsföretaget Bayer, energibolaget Neste OYj och statens ägarbolag Solidium mest samfundsskatt 2018 i hela landet. I Pargas toppar LM-Instruments listan och i Raseborg gjorde Fiskars den största vinsten.

2018 betalade samfunden 225 miljoner euro mer skatt än 2017. Den totala samfundsskattesumman var ungefär 5,9 miljarder.

Samfundsskatten är den skatt företag, föreningar och andra samfund betalar. Företag som är uppdelade i koncerner som t. ex UPM-kymmene och OP-koncernen toppar sällan eftersom vinsten är delad på flera dotterbolag. UPM-koncernen var totalt sett den största skattebetalaren 2018.

Läkemedel, energi och ägande genererade de största vinsterna

2018 gjorde läkemedelsföretaget Bayer Oy med fabrik i Åbo en vinst på drygt 725 miljoner euro och betalade lite mer än 145 miljoner euro i skatt. Jämfört med förra året var Bayer Oys vinst nästan 99 miljoner större 2018 än 2017.

Neste Oy kom två på listan med en vinst på över 716 miljoner. Förra året gjorde Neste en vinst på drygt 714 miljoner euro och då toppade bolaget listan. Jämfört med förra året har vinsten ökat med bara drygt 1,5 miljoner euro. I år betalade Neste ändå mindre skatt än förra året.

Statens ägarbolag Solidium är storägare i flera företag på finska börsen. Solidium hade ett bra år 2018 och klättrade från en femteplats 2018 till tredjeplatsen 2018. Solidium gjorde en vinst på över 634 miljoner euro år 2018.

Vilket företag gjorde störst vinst i din kommun?

Vi har sorterat uppgifterna om samfundens skatter och vinster kommunvis. Med på listan kommer de företag som har gjort den största vinsten och därmed betalat den högsta samfundsskatten. Samfundsskatten fördelas så att staten får ungefär 70 procent och kommunen 30 procent.

I tabellen hittar du de 1000 företag som betalade mest samfundsskatt i hela landet och 20 företag per kommun. Skriv in den kommun du är intresserad av i sökrutan. Du kan också söka på företag.

Välj eller sök kommun:

#FöretagVinstSkattOrt

Rubriken uppdaterades 15:54 från Bayer från Åbo betalade mest samfundsskatt i hela landet, i Vasa var Wärtsilä störst - här är företagen som betalade mest skatt per kommun till Bayer från Åbo betalade mest samfundsskatt i hela landet, i Vasa var Wärtsilä störst - här är företagen som gjorde mest vinst i din kommun

Diskussion om artikeln