Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Representerar din låt Finland i ESC? Du har två veckor på dig att lämna in ditt bidrag till UMK Tävlingen för ny musik 2020

Från 2019
Uppdaterad 01.11.2019 13:54.
Darude ja Euroviisut
Bildtext Darude representerade Finland i årets ESC-tävling.
Bild: Yle

Efter två år med inbjudna artister återgår tävlingen för ny musik UMK till praxisen att vara öppen för vem som helst. Senast fredagen den 8 november 2019 vid midnatt ska bidraget vara inlämnat.

Har du kanske redan en låt färdig i skrivbordslådan? Eller ja, på datorn har man väl den då vi skriver år 2019. Då gäller det att fila den i representationsskick och leverera den till UMK.

Ansökningstiden för bidrag till UMK - Tävlingen för ny musik 2020 -startar i dag klockan 8. Fram till fredagen den 8 november klockan 23.59 är ansökningstiden öppen.

"Roligt med en riktig tävling igen"

ESC-kommentatorn Eva Frantz är glad över att man återgår till en öppen tävling, även om hon inte alls anser att det var en dålig idé att pröva på konceptet med att ha en förvald artist.

- Man lärde sig säkert mycket med att pröva det här konceptet - det gjordes en sjudundrande show med en erfaren artist. Men visst känns det ju mer som en riktig tävling nu då vem som helst får skriva låtar och vara beredda på att uppträda, säger Eva Frantz.

År 2018 representerade Saara Aalto vårt land och 2019 var det Darude som sjöng Finlands tävlingsbidrag i Eurovision Song Contest.

Saara Aalto på Eurovisionsscenen.
Bildtext Saara Aalto var Finlands representant år 2018.
Bild: EBU / Andreas Putting

Eva Frantz nämner att exempelvis Belgien, Armenien och Ryssland inte på många år haft en öppen tävling, utan börjar med att välja ut artisten och först sedan funderar på låtarna.

- Belgien och Ryssland är ju länder som klarat sig bra i ESC med konceptet medan det inte gick så bra för oss, konstaterar Frantz.

"Helt oförutsägbart vilken genre den vinnande låten representerar"

Frantz hoppas på en blandad kompott i tävlingen så att alla som röstar kan hitta sin favorit då det blir dags att rösta fram Finlands bidrag för Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam.

Enligt henne borde låtskrivarna och artisterna undvika att tänka strategiskt och ha tanken "den här låten kunde vinna" i bakhuvudet.

- Det är så oförutsägbart vem som vinner. Det viktiga är att man tror på sin låt och att den sitter bra hos artisten.

Som exempel nämner hon Salvador Sobral från Portugal, som tog hem segern år 2017 med en lugn och melodisk ballad. Året därpå gick segern till Israel med den originella upptempo-låten Toy som sjöngs av artisten Netta.

Vinnaren av ESC 2019 Duncan Laurence med ESC-pokal
Bildtext Nederländernas Duncan Laurence tog i år hem segern med en lugn och vacker ballad.
Bild: Vyacheslav Prokofyev / ITAR-Tass / All Over Press

I år vann Nederländernas Duncan Laurence med den lugna och fina balladen Arcade.

- Då det gäller Laurence var det helt enkelt rösten, utstrålningen och låten som bildade en så fin helhet så den gick hem hos de europeiska väljarna, konstaterar hon.

Eva Frantz anser också att det är betydelselöst om representanten för vårt land är en känd artist.

- Inte skickar de andra länderna heller sina största artister, upplyser hon.

Eva Frantz
Bildtext Eva Frantz hoppas på låtar från många olika genrer.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

I början av mars utses vinnaren

Bidraget ska skickas in till adressen yle.fi/umk. Där hittar du också tävlingsreglerna.

De som går vidare i tävlingen meddelas personligen innan den 30 november och deltagarna i UMK20 presenteras tisdagen den 21 januari 2020. Då offentliggörs också den expertjury som väljer vilka låtar som tar sig till UMK-final.

Finlands representant i Eurovision Song Contest 2020 koras i UMK-finalen som ordnas i Mediapolis tv-studio i Tammerfors lördagen den 7 mars 2020.

Finalen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan och refereras också på svenska.

Till finalen säljs inga biljetter eftersom utrymmet är begränsat, men det kommer att finnas möjlighet att anmäla sig som studiopublik. Anmälan öppnas på adressen yle.fi/umk i början av 2020.

Diskussion om artikeln