Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Plåtpoliser sätts upp längs vägen Ekenäs-Somero

Från 2019
Kamerastolpe med plåtpolis.
Bildtext De nya kamerorna mäter hastigheten redan långt innan mätplatsen. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Längs stamväg 52 mellan Ekenäs och Somero ska plåtpoliser sättas upp.

Den automatiska trafikövervakningen behövs eftersom där sker fler olyckor än på liknande vägavsnitt, och för höga hastigheter är den största riskfaktorn.

Enligt NTM-centralerna i Egentliga Finland och Nyland kan automatisk kameraövervakning minska andelen olyckor som leder till döden med 18-32 procent, och olyckor där någon skadas allvarligt med 20 procent.

På fredag 1.11.2019 börjar man med bland annat elarbeten, så att kamerastolparna kan resas senare i höst.

Tas i bruk i april 2020

Trafikövervakningskamerorna placeras på 17 ställen mellan Somero och Ekenäs, på bägge sidor av vägen. Kameror sätts upp bland annat i Österby, Tenala, Hulta, Bjärnå, Bjärnå station, Salo och S:t Bertils.

Plåtpoliserna placeras på sådana vägsträckor där risken för trafikolyckor är stor. De tas i bruk i april 2020.

Vägskyltar vid Salo omfartsväg.
Bildtext En trafikövervakningskamera placeras här i korsningen på Salo omfartsväg.

De nya kamerastolparna utrustas med sådan teknik som kan mäta hastigheten redan på ett längre avstånd, till och med 150 meter före kameran, och det går att följa med flera bilar samtidigt.

Då bilderna dessutom är skarpare kan polisen skriva ut böter inte bara för fortkörning utan också för att någon använt sin mobiltelefon under körningen eller inte använt bilbälte.

Enligt polisens statistik inträffade åren 2014-2018 sammanlagt 223 trafikolyckor på stamväg 52 mellan Ekenäs och Somero. I dem dog 2 personer och 35 skadades. Största delen av olyckorna var djurolyckor eller singelolyckor, där fortkörning var den huvudsakliga orsaken.

Diskussion om artikeln