I dag förhör polisen kristdemokraten Päivi Räsänen – misstänks för hets mot folkgrupp
Polisen ska i dag på fredagen förhöra riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD). Hon är misstänkt för hets mot folkgrupp.
Polisen undersöker också riksdagsledamöterna Hussein al-Taee (SDP) och Jari Mäenpää (Sannf) för motsvarande brott.
Riksdagsledamoten Päivi Räsänen misstänks för hets mot folkgrupp på grund av sitt inlägg på Twitter. I inlägget i juni tog hon ställning till att kyrkan var samarbetspartner till Pride-tåget.
Räsänen själv nekar till misstankarna och anser att hon som förtroendevald i kyrkan har rätt att vara upprörd.
– Jag anser inte att jag har gjort mig skyldig till ett brott då jag tar ställning till verksamheten inom den Finska evangelisk-lutherska kyrkan utgående från Bibeln, säger Räsänen i ett pressmeddelande.
Efter att Räsänen har förhörts har hon ännu möjlighet att komma med ett skriftligt utlåtande till slutrapporten. Sedan går ärendet vidare till åklagaren som fattar beslut om det finns skäl att väcka åtal.
En person som döms till hets mot folkgrupp kan dömas till böter eller högst två års fängelse.
al-Taee har inte förhörts ännu
Riksdagsledamoten Hussein al-Taee misstänks också för hets mot folkgrupp, på grund av hans inlägg på Facebook från åren 2011 och 2012.
al-Taee ska förhöras inom kort. Polisen och al-Taee har enligt kriminalkommissarie Pekka Hätönen inte lyckats komma överens om ett datum.
Centralkriminalpolisen har tidigare lagt ned en utredning kring Hussein al-Taees Facebook-skriverier från åren 2014 och 2015.
Då det gäller inläggen från åren 2011 och 2012 bad riksåklagarämbetet polisen att undersöka om brotten har föråldrats. Enligt kriminalkommissarie Pekka Hätönen har polisen kommit fram till att så inte är fallet.
De tidigare skriverierna är annorlunda än uppdateringarna från åren 2014 och 2015. Språkbruket är enligt Hätönen mera kränkande och direkt i de tidigare inläggen.
Mäenpääs fall exceptionellt
Sannfinländaren Juha Mäenpää misstänks också för hets mot folkgrupp. Hans fall är mera exceptionellt eftersom han inte uttalade sig i sociala medier, utan i riksdagen.
I ett tal i plenum i juni jämförde han asylsökande med “främmande arter”.
Riksåklagarämbetet bad polisen inleda en förundersökning. Polisen är så gott som klar med sitt arbete.
Mäenpää har två veckor på sig att ge sitt utlåtande om polisens förundersökning. Sedan går ärendet vidare till riksåklagaren.
Det är riksåklagaren själv som fattar beslut om det finns skäl att väcka åtal mot Mäenpää. Om riksåklagaren för frågan vidare är det sedan grundlagsutskottet som tar ställning.
Det krävs fem sjättedelars majoritet i en omröstning i riksdagen för att väcka åtal mot en riksdagsledamot för någonting som har skett i riksdagen.