Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jaktplansanskaffningen går vidare - de fem konkurrenterna provflygs i Finland nästa år

Från 2019
Uppdaterad 01.11.2019 16:55.
F-18 Hornet -hävittäjälentokoneita Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
Bild: Jani Saikko / Yle

Anskaffningen av flygvapnets nya jaktplan går in i nästa skede. De fem konkurrerande plantillverkarna ombeds nu precisera sina tidigare offerter.

Alla fem plantyper är fortfarande med i processen. De ska testas och provflygas vid Satakunta flygflottilj i januari och februari nästa år.

Direktör Lars-Christian Schauman vid försvarets logistikverk räknar med att det blir värdefulla flygtimmar med tanke på fortsättningen.

De fem tillverkarna har redan försett honom och hans kolleger med mängder av tekniska data, nu gäller det att ta reda på hur allt fungerar i praktiken.

- Det har visat sig i samband med andra anskaffningar att sådana här tester är mycket viktiga. Ofta testar vi sådant som tillverkaren själv inte har testat och våra resultat har ibland överraskat dem, säger Schauman.

Den andra delen av offertrundan som nu tar vid har fått klartecken av regeringens finanspolitiska ministerutskott i början av oktober.

Hård kostnadspress på tillverkarna

De ursprungliga offerterna, som plantillverkarna lämnade in i vintras, gällde för 64 nya plan. Tillverkarna ombeds nu förklara noggrannare, hurdana data- och vapensystem de erbjuder och hur många plan som behövs för att uppfylla flygvapnets krav och önskemål.

Det är alltså möjligt att någon av tillverkarna föreslår en helhetslösning där antalet nya plan är antingen större eller mindre än 64. Inköpspriset för planen, inklusive vapensystem och annan tillhörande utrustning, är i alla fall högst tio miljarder euro.

Finska Flygvapnets F/A-18 C använder facklor vid flyguppvinsing.
Bild: Kristoffer Söderlund

- Tillverkarna måste nu "paketera" sina produkter så att våra budgetkrav uppfylls. Av de ursprungliga offerterna att döma blir det en ganska tuff utmaning för alla fem tillverkare, säger programdirektör Lauri Puranen vid Försvarsministeriet.

Puranen bedömer att planens service- och driftskostnader är den svåraste biten. Flygvapnet förutsätter att kostnaderna hålls på ungefär nuvarande nivå, oberoende vilken plantyp som väljs.

"Finland en mycket viktig potentiell kund"

De preciserade offerterna ska vara inlämnade senast den 31 januari 2020. Lars-Christian Schauman anser att alla fem tillverkare hittills har varit mycket proaktiva och samarbetsvilliga.

- Det märks att Finland är en mycket viktig potentiell kund, också för de större tillverkarna, säger han.

En tredje, sista offertrunda ordnas under hösten 2020. Beslutet om vilken plantyp Finland ska använda fram till 2060-talet fattas av regering och försvarsledning år 2021.