Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS utnämner ny ledare – bekräftar att al-Baghdadi är död

Från 2019
Uppdaterad 31.10.2019 20:00.
USA:n armeijan droonista kuvattua ilmakuvaa savupatsaasta, joka nousee Abu Bakr al-Baghdadin kuolemaan johtaneesta operaatiosta Syyriassa.
Bildtext al-Baghadis gömställe förstördes med kraftiga bomber efter räden.
Bild: EPA/ DVIDS HANDOUT

Islamiska staten har utnämnt Abu Ibrahim al-Qurashi till sin nya ledare och bekräftar att den tidigare IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har dött.

I en ljudinspelning bekräftar IS propagandaorgan Amaq att Abu Bakr al-Baghdadi har dött.

al-Baghdadi ledde, som kalif, IS sedan 2014 och var världens mest eftersökta man.

USA:s president Donald Trump meddelade i söndags att al-Baghdadi dog i sitt gömställe i norra Syrien efter att han flydde ned i en tunnel och detonerade ett självmordsbälte.

IS utfärdar varning till USA

Man vet väldigt lite om al-Baghdadis efterträdare. Hans namn har sällan nämnts som en möjlig efterträdare under alla de gånger al-Baghdadi har rapporterats död de senaste åren.

I ljudinspelningen varnar IS att gruppen tänker hämnas al-Baghdadis död och att IS tänker fortsätta sin jihadistiska mission.

Varningen riktas till USA, vars president Donald Trump berättade om al-Baghdadis död i ett tal från Vita Huset.

IS uppger också att terrorgruppens talesperson Abu Hassan al-Muhajir, har dött. Han dödades i en räd i Jarablus i norra Syrien, några timmar efter räden mot al-Baghdadi.

Källor: Reuters, AFP, AP.

Uppdatering klockan 17.54: I en tidigare version av artikeln stod det att al-Muhajir dog i räden mot al-Baghdadi. Han dog i en kurd-amerikansk räd några timmar efter den som utfördes mot al-Baghdadi.

Uppdatering klockan 19.48 med mera uppgifter kring den nya efterträdaren.

Diskussion om artikeln