Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboländska köpmän oroliga då obligatorisk id-kontroll införs på spelautomater: "Hur bedöma vem som får spela?"

Från 2019
Spelare lägger in kort i maskin.
Bildtext Arkivbild. Antalet spelautomater ska minskas i affärerna under de kommande åren.
Bild: Veikkaus

Spelbolaget Veikkaus har meddelat att de ska minska på antalet spelautomater i affärerna de kommande åren. Enligt de köpmän vi pratat med i Åboland kommer det här ändå inte att påverka dem ekonomiskt i någon större utsträckning.

- Inte påverkar det oss egentligen. Från vårt perspektiv skulle man kunna ta bort spelautomaterna fast helt om det är den linjen att de tas bort från många ställen, säger Tobias Eriksson som har en livsmedelsaffär i Kimito.

I Erikssons affär finns tre spelautomater, men han säger att intäkterna från dem ändå inte har någon större ekonomisk relevans för verksamheten.

- För någon mindre butik, bar eller servicestation kan de kanske också ha någon ekonomisk betydelse, säger han.

Obligatorisk id-kontroll

Spelbolaget Veikkaus har som avsikt att minska på antalet spelautomater i affärer och dylika ställen under de kommande åren.

För tillfället finns 18 500 spelautomater, och under nästa år vill Veikkaus minska dem med 3 500. Till år 2025 siktar man på att spelautomaterna kan minskas med runt 8 000 i landet.

man står framför fönster. i bakgrunden syns träd.
Bildtext Tobias Eriksson.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Samtidigt ska Veikkaus införa obligatorisk identifiering för att få spela på automaterna. Tanken bakom det är dels att försöka hindra minderåriga från att spela, dels att kunna begränsa spelandet för kunderna.

Men Eriksson är tveksam. Han tycker att det är bra att det blir svårare för minderåriga att spela, men han ser praktiska problem med att kunna förbjuda vissa kunder från att spela på automaterna.

- Vem ska göra den bedömningen sedan då? Det kan vara någon som har råd att spela för fyrahundra euro per dag utan att det är ett problem, och för någon annan kan fyra euro vara ett problem. Nog är det lite förmynderi på något vis, säger Eriksson.

Ingen större ekonomisk betydelse

Även Kristian Eklund håller med Eriksson om att minskningen av spelautomater inte har någon större ekonomisk inverkan på verksamheten.

- Men det är klart att det kanske finns de som tycker om att spela och som inte har problem med spelandet. De kan tycka att det är lite tråkigt, säger Eklund.

Det finns kanske andra mer väsentliga serviceformer

― Kristian Eklund

Enligt Eklund kommer verksamheten att kunna fortsätta som förut även om spelautomaten försvinner från affären. Eklund har hand om två affärer i Korpo med en spelautomat i var affär.

- Det kanske finns andra serviceformer som är mera väsentliga som vi kan utveckla i sådana fall. Givetvis inte någonting som tävlar i spelsegmentet, men kanske något som fångar upp en större skara människor.

Kristian Eklund står vid fruktdisken inne i sin affär i Korpo.
Bildtext Kristian Eklund.
Bild: Marie Söderman/Yle

- Faktum är ändå att det är en ganska liten grupp som håller på [med att spela], om man tänker på hela befolkningen.

Bra med förbud för minderåriga

Eklund anser ändå att det är bra att Veikkaus nu har tagit mer ansvar över spelberoendet, och att man inte uppmuntrar till missbruk.

När det gäller minderårigas spelande säger Eklund att det inte har förekommit några problem hos honom.

- Det har ju en längre tid redan varit förbjudet för minderåriga att spela och man märker att det inte finns minderåriga som försöker spela heller mera. När man var yngre själv så var det en helt annan situation än vad det är nu, säger Eklund.

Diskussion om artikeln