Hoppa till huvudinnehåll

Lucia

Östnylands luciakandidat 5: Matilda Klemets

Från 2019
Luciakandidat.
Bildtext Matilda Klemets, 16 år, bor i Gäddrag i Borgå och studerar i Borgå gymnasium.
Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media

För 16-åriga Matilda Klemets är lucia en viktig jultradition. Som liten var hon ofta själv lucia. Hon bor i Gäddrag i Borgå.

- Lucia har alltid varit en viktig tradition för mig. Jag har nog nästan varje år följt med luciakröningen. Som liten lussade jag hemma för familjen och släktingar. Det har blivit en viktig jultradition.

Vad vill du ge som Östnylands lucia?

- Jag är en positiv och glad person, så det skulle vara roligt att dela med sig av glädjen till andra och speciellt till de som behöver det.

Att vilja hjälpa andra ser Matilda Klemets som en viktig egenskap hon har.

Vill få alla att trivas

- Jag tycker om att vara bland människor i olika åldrar och få dem att trivas, säger hon.

Ibland diskuteras det om luciatraditionen borde förändras, och om till exempel pojkar också borde få vara lucia. Hur ser du på det?

- Jag tycker absolut att det skulle vara helt okej att en pojke är lucia, om det på riktigt är någon som vill vara det. Sedan måste man förstås fundera på hur man utvecklar det, hur det ska vara. Men alla ska få ha möjlighet att vara lucia om de vill.

Om du som lucia skulle få möjligheten att hjälpa någon utsatt grupp i samhället, vilken skulle du hjälpa och varför?

- Det är en svår fråga, men på något sätt har jag alltid haft barn jättenära mitt sinne. Barn som har det svårt, är sjuka. Alla barn borde få möjlighet till en bra barndom.

Östnylands lucia 2019, kandidat 5: Matilda Klemets

3:11

Diskussion om artikeln