Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mässling farligare än vad man hittills trott – kan förstöra immunförsvaret för flera år

Från 2019
Uppdaterad 01.11.2019 09:36.
Arkivbild på en liten pojke som vaccinerades mot mässling i München i slutet av maj 2019.
Bildtext Arkivbild på en liten pojke som vaccinerades mot mässling i München i slutet av maj 2019.

Barn som överlever en infektion av mässling riskerar nedsatt immunförsvar i flera år framåt. Kroppen "glömmer" hur den ska stå emot andra sjukdomar. Det visar en ny studie som presenteras i tidskriften Science.

I studien undersökte man antikropparna hos 77 ovaccinerade nederländska barn före och två månader efter att de insjuknat i mässling, i samband med en epidemi som härjade i Nederländerna 2013.

Resultaten visar att barnen förlorade mellan 11 och 73 procent av sina antikroppar mot andra sjukdomar än mässling. Det gällde både sjukdomar som orsakas av virus och bakterier. Exempelvis influensa, herpes, vattkoppor (virus) och lunginflammation (bakterier).

Den här studien och en annan relaterad studie visar att mässlingsviruset påverkar immunsystemet så att det delvis raderar systemets "minne". En del av de antikroppar som barnet samlat på sig försvinner.

Barn i fattiga länder drabbas ännu värre

Forskarna misstänker att det kan ta lång tid för immunförsvaret att återhämta sig efter en mässlingsinfektion.

Återhämtningen sker genom att kroppen återigen utsätts för smittämnen och det medför förstås nya risker.

En studie som publicerades redan 2015, där man tittade på dödsorsaker bland barn i rika länder, visade en ökad dödsrisk hos barn som överlevt mässling i två till tre år efter mässlingsinfektionen.

Forskare tror att undernärda barn riskerar att förlora ännu större delar av sitt immunförsvar än de nederländska barnen. Barn som lever i länder där sjukdomar sprids snabbare än i Nederländerna löper också en större risk att dö av andra sjukdomar efter mässlingen.

Mässlingsfallen trefaldigades i fjol

Kring 100 000 människor i världen dör i mässling årligen. På grund av lägre vaccinationstäckning än tidigare ökade mässlingsfallen i världen med 300 procent i fjol.

I Finland diagnostiserades sammanlagt 16 fall av mässling i fjol. Det är litet fler än året innan. I Österbotten är vaccinmotståndet starkare och de ovaccinerade barnen fler än i övriga Finland.

I Finland finns för närvarande inga planer på att införa vaccinationstvång. I Tyskland, däremot, har regeringen godkänt ett lagförslag som sannolikt gör det obligatoriskt att vaccinera barn mot mässling.

Artikeln ändrades kl.09.30. Formuleringen "På grund av det ökade vaccinmotståndet ökade mässlingsfallen i världen med 300 procent i fjol" ändrades till "På grund av lägre vaccinationstäckning än tidigare ökade mässlingsfallen i världen med 300 procent i fjol". Det eftersom den lägre vaccinationstäckningen kan också bero på andra faktorer än vaccinmotståndet.

Källor: Science, AFP, Reuters, BBC, The Guardian, Yle