Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skattefiffel genom Airbnb-bostadstjänster fördubblats – också inkomster från virtuella valutor lämnas orapporterade

Från 2019
Airbnb logo genom en söndrig skärm
Bildtext Hyresvärdar vill ha inkomster genom kortvariga boendetjänster så som Airbnb.
Bild: EPA

Hyresvärdar för Airbnb och andra kortvariga boendetjänster kringgår allt mer skatter. Sju miljoner euro i skatteinkomster blev orapporterade under 2017. Förra året steg mängden till 15 miljoner euro.

Skattemyndigheterna har gått igenom hyresvärdarnas betalningsrörelser och lokaliserat därifrån ungefär 9 000 hyresvärdar som erbjuder kortvarigt boende på hyra, i synnerhet sådana som hyr ut Airbnb-lägenheter.

Antalet är ungefär samma som för ett år sedan. Däremot har mängden personer som lämnat sina inkomster orapporterade ökat med hundratal.

Under 2017 lämnade 2 400 hyresvärdar sina hyresinkomster orapporterade, men förra året var antalet redan 3 000. Kapitalinkomstskatt ska betalas på hyresinkomster.

Enligt Skatteförvaltningens överinspektör Timo Puiro är en del av skattefusket oavsiktligt och är en följd av okunnighet, men en del av hyresvärdarna strävar medvetet till att öka sin vinst genom att lämna hyresinkomster orapporterade.

– Vi har följt med det här redan i flera år och det ser ut som att hyresvärdarna tar risker och låter bli att meddela sina inkomster, säger Puiro.

Bland de som undviker skatter finns både låg- och höginkomsttagare. Ungefär hälften av de 8 800 hyresvärdar som skattemyndigheterna har hittat var inte ägare av fastigheten.

– De kanske bor på hyra och vill ha inkomster genom att kortvarigt hyra ut lägenheten. Det kan vara frågan om studerande eller personer vars liv är rörligt, och de vill undvika att lägenheten står tom, säger Puiro.

Timo Puiro
Bildtext Enligt överinspektör Timo Puiro lämnar man hyresinkomster orapporterade för att öka på vinsten.
Bild: Laura Railamaa / Yle

Att glömma sina inkomster är ändå inte alltid ett misstag. Puiro vet att bland dem finns också bostadsinvesterare med höga inkomster.

– En del av dem har tidigare varit traditionella hyresvärdar som har förflyttat sig till kortvarig uthyrning i hoppet om att tjäna mera.

Skattemyndigheterna får all information

Puiro leder riskhanteringen inom digital ekonomi vid Skatteförvaltningen. Hans grupp får information om all penningtrafik från specifika betalningskällor från banker och andra betalningstjänster.

Informationen fås som en “massa”, alltså en större helhet, vilket betyder att skattemyndigheterna inte i förväg är tvungna att namnge vilka personer de vill ha information om.

Det görs också kvalitativ analys. På basis av den kan man dra slutsatsen om hur systematisk verksamheten varit. Det påverkar i sin tur vidare åtgärder.

– Det leder till skattehöjning, och kan leda till straffrättslig ansvar om verksamheten varit avsiktligt.

Enligt Puiro har skattemyndigheterna god sikt om hur mycket inkomster som lämnas orapporterade.

Hyresvärdarna är inte de värsta

Det finns ändå en större utmaning för skattemyndigheterna än kortvariga boendetjänster – nämligen kryptovalutor. Enligt skattemyndigheterna äger redan 50 000 finländare bitcoin, ethereum och andra kryptovalutor.

År 2018 rasade bitcoins värde till en bråkdel och försäljningsinkomsterna minskade betydligt. Bitcoins värde återspeglar sig i andra virtuella valutor.

Trots värdekraschen tjänades det i Finland 112 miljoner euro med olika kryptovalutor. Ett år tidigare var summan betydligt större, 157 miljoner euro.

Bara en tredjedel av vinsten rapporterades till skattemyndigheterna förra året.

Det är utmanande för skattemyndigheterna att samla inkomstuppgifter, eftersom kryptovalutahandel görs euromässigt mest utomlands.

Finländska myndigheter får inte direkt information från dem, utan måste stöda sig på en kombination av flera olika informationskällor.

Artikeln är en översättning av Antti Parvialas artikel Airbnb-vuokraajien verovilunki tuplaantunut – Verottaja huomasi että tuloja jää ilmoittamatta jo 15 miljoonaa euroa

Diskussion om artikeln