Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat att rallyvärldsmästaren Ott Tänak lämnar Toyota för Hyundai: "Det lyser igenom att orsaken till flytten är problem med personkemin"

Från 2019
Kartläsaren Martin Järveoja och rallyföraren Ott Tänak byter stall.
Bildtext Kartläsaren Martin Järveoja och rallyföraren Ott Tänak byter stall.
Bild: /All Over Press

Det sattes på torsdagen punkt för de heta spekulationerna i rallyvärlden då årets världsmästare Ott Tänak tecknade ett tvåårskontrakt med Hyundai. Tänak lämnar därmed Toyota där han i söndags säkrade världsmästerskapet. För finländaren Jari-Matti Latvalas rallyframtid är nyheterna positiva då en plats i Toyotastallet blir ledig.

Yle Urheilus rallyexpert Riku Tahko tror inte att flytten beror på sportsliga orsaker.

– I pressmeddelandet riktades inget tack till Toyota. Jag tycker att det lyser igenom att orsaken till flytten är problem med personkemin.

– Det är ett tufft drag att lämna stallet efter att ha vunnit. Men visst var det lite väntat då ryktena från Spanien var så ihärdiga, säger Tahko.

Estländaren tillbringade två år i Toyota. I Hyundai får han sällskap av Thierry Neuville och den rutinerade duon Dani Sordo–Sebastian Loeb som under säsongen delar på en tävlingsbil.

Julklapp för Latvala?

För Jari-Matti Latvala, vars framtid i VM-serien har varit hotad, är Tänaks flyttbesked positivt. 19-årige storlöftet Kalle Rovanperä tros köra en av Toyotas tre WRC-bilar nästa säsong, medan det i allra högsta grad är oklart vem som rattar de två andra.

Förutom Latvala är Kris Meeke en het Toyotakandidat. Dessutom har det ryktats om att Citoëns Sébastien Ogier kunde vara aktuell för en flytt till Toyota.

– Det här underlättar för Latvala och Meeke, säger experten Tahko.

Lyckas Toyota inte värva utifrån kan det ändå bli en lång och jobbig säsong.

– Tänak, Neuville och Ogier har varit helt i en klass för sig. Toyota har nu ingen i den trion. De får verkligen ta sig en funderare över vem som ska klara av att utmana toppförarna.

Diskussion om artikeln