Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Marko Jantunens missbruk höll på att döda honom – nu försöker han få ungdomar att undvika droger: "Jag vet hur brutalt ett beroende kan vara"

Från 2019
Marko Jantunen under en föreläsning i Kimito.
Bildtext Marko Jantunen under en föreläsning i Kimito.
Bild: Yle / Samuli Holopainen

Den före detta ishockeyspelaren Marko Jantunen var nära att dö på grund av drogmissbruk. I dag jobbar han med drogförebyggande arbete, där inte minst ungdomar ligger honom varmt om hjärtat.

Marko Jantunen hade allt. Han var storstjärna i Sverige, han var med i Finlands landslag och han nådde NHL.

Men samtidigt pågick hans svåraste match utanför rinken. Marko Jantunens liv kantades av ett alkoholmissbruk som till slut även ledde till ett drogmissbruk.

– Jag har varit nere på den absoluta botten på alla tänkbara plan; fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. Till slut vägde jag bara 62 kilo och om jag inte hade fått hjälp hade jag dött.

Marko Jantunen, ishockey
Bildtext Sina fyra sista säsonger på elitnivå spelade Jantunen i Pelicans i hemstaden Lahtis.

Under hans spelarkarriär avlöste skandalerna varandra och ibland slutade det också med att han fick sparken.

Nu försöker han varna ungdomar för att falla för samma frestelser som han gjorde, då rockstjärnelivet i drogträsket kunde ha kostat honom livet.

– Jag hade tur som överlevde och därför ser jag det som min skyldighet att väcka ungdomarna och ge dem riktig information. Nu kan jag ge en ärlig bild av hur ett beroende kan se ut, vilken sjukdom som ligger bakom och vilka konsekvenser beroendet får.

Om jag skulle kunna vrida tillbaka tiden skulle jag inte ta den där första cigaretten eller den där första fyllan

Marko Jantunens viktigaste budskap till ungdomar i allmänhet är precis samma sak som det som han har ångrat allra mest i sitt liv.

– Om jag skulle kunna vrida tillbaka tiden skulle jag inte ta den där första cigaretten eller den där första fyllan. Precis som för oss vuxna ställs dagens ungdomar hela tiden inför många val. På det här sättet kan jag berätta om hur brutalt ett beroende kan vara och vad det kan leda till.

Marko Jantunen
Bildtext Marko Jantunen föreläste i Kimito under den drogförebyggande veckan på Kimitoön.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Jantunens spelarkarriär tog slut våren 2010, 39 år gammal.

Han ses fortfarande som en av Finlands genom tiderna mest begåvade hockeyspelare. Under karriären representerade Jantunen Hockey Reipas, KalPa, TPS, Jokerit och Pelicans i ishockeyligan.

Han spelade i svenska Elitserien under totalt 10 säsonger, där han var en väldigt viktig spelare både för Frölunda och Färjestad.

Marko Jantunen noterades även för tre NHL-matcher säsongen 1996–97 i Calgary Flames tröja.

Jantunen vann Europacupen 1994 med TPS och det svenska mästerskapet 2002 med Färjestad. Våren 1997 var han med i landslaget i hemma-VM.

"Vi kan inte predika eller skrämma ungdomarna"

I dag handlar 48-åringens vardag om att få ungdomar att undvika att göra samma misstag som han gjorde. Yle Åboland träffar den tidigare skyttekungen i samband med hans föreläsning i Kimito.

– Jag tror nog att jag kan påverka, men vi kan inte predika eller skrämma ungdomarna. Vi måste vara realister, då vi vet att ungdomar testar saker.

Jantunen jobbar för den drogförebyggande organisationen Avominne.

– Drogerna och hur man får tag på dem förändras hela tiden, därför är det också viktigt att kontinuerligt även uppdatera det drogförebyggande arbetet. Under mina föreläsningar försöker jag därför ge en helhetsbild, så ungdomarna kan göra bra val och undvika droger.

Marko Jantunen, 2003.
Bildtext Marko Jantunen när det begav sig i Jokerit. I januari 2006 ledde Jantunens alkoholproblem till att han fick sparken av Helsingforsklubben.
Bild: EPA / All Over Press

Marko Jantunen dömdes i oktober 2014 till tre månaders villkorligt fängelse för totalt 15 brott, bland annat för fyra rattfyllerier och fyra narkotikabrott. Nu har han varit drogfri sedan 2015.

– Jag är mest stolt över att jag nu kan vara närvarande i mina nära och käras liv. Jag är också stolt och tacksam över att jag fortfarande lever. Men allra mest stolt är jag över var jag är i dag; frisk, nykter och med livet framför mig.

Nu kan jag vara en bra pappa till mina barn

Den vanligaste frågan Jantunen får under sina föreläsningar är hurdant förhållande han har med sina närmaste i dag.

– Mina anhöriga behöver inte längre lida och nu kan jag vara en bra pappa till mina två söner. Vi har också kunnat prata om allt som har hänt.

Nästan lika ofta får han frågan vad han kan bidra med som anställd för en drogförebyggande organisation.

– Ungdomarna har hela livet framför sig och därför känns det extra kul och viktigt att kunna ge tips till dem. Viktiga tips som kanske också kan ha väldigt stor betydelse för dem.

SE INSLAGET SOM SÄNDES I TV-NYTT

Programmet är inte längre tillgängligt