Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kurderna kräver att USA förhindrar Turkiets drönarattacker i nordöstra Syrien: "Eldupphöret håller ej"

Från 2019
Uppdaterad 01.11.2019 11:34.
kurdihautajaiset
Bildtext Över 500 kurdiska civila och drygt 400 soldater har dödats sedan Turkiets invasion i norra Syrien för drygt tre veckor sedan
Bild: Antti Kuronen / Yle

Kurderna i Syrien anklagar Turkiet och dess syriska bundsförvanter för fortsatta attacker mot den självstyrda kurdiska regionen, trots ett överenskommet eldupphör. Kurderna kräver därför att USA håller sitt löfte om att förhindra väpnade turkiska drönare från att angripa vilka mål de vill.

Turkiet utför ständigt nya flygattacker med väpnade drönare, samtidigt som pro-turkiska syriska rebeller fortsätter sina angrepp mot den kurdiska regionen. Detta trots att kurderna gick med på Turkiets krav på en reträtt från gränsen mellan Syrien och Turkiet.

- Väpnade turkiska drönare flyger fortfarande över vårt område och angriper allt som de vill, klagar Ilham Ahmed. Hon leder Syriens Demokratiska Råd SDC, som styr över den kurdiska regionen.

En stor del av den kurddominerade SDF-milisen består av kvinnliga soldater
Bildtext En del amerikanska styrkor har återupptagit sina patruller i kurdiska områden vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.
Bild: AB Forces News Collection/Alamy/All Over Press

Enligt kurderna har över 500 civila och över 400 soldater dödats sedan Turkiet inledde sin invasion i norra Syrien för drygt tre veckor sedan.

Ahmed, som är på besök i Washington, säger att man håller USA ansvarigt för turkiska krigsförbrytelser om inget görs för att förhindra drönarattackerna.

- USA har vid ett par tillfällen lovat att det förhindrar drönarattacker i områden där det finns amerikanska styrkor. Men USA har inte hållit sitt löfte sedan den turkiska invasionen, säger Ilham Ahmed.

USA:s styrka återvände till gränsen

På torsdagen kom det rapporter om att amerikanska styrkor har börjat patrullera vid den turkiska gränsen igen, efter en drygt tre veckor lång paus.

USA drog i början av månaden bort sina styrkor från gränsen, men nu har de återvänt till ett gränsavsnitt som ligger öster om det område där Turkiet och Ryssland på fredagen inledde gemensamma patruller.

En del amerikanska styrkor har återupptagit sina patruller i kurdiska områden vid gränsen mellan Syrien och Turkiet
Bildtext En del amerikanska styrkor har återupptagit sina patruller i kurdiska områden vid gränsen mellan Syrien och Turkiet
Bild: EPA/Ahmed Mardnli

USA:s styrka vid gränsen samarbetar med SDC och milisstyrkan SDF, som har varit deras främsta bundsförvanter i kampen mot terrorgruppen IS.

Det Syriska Människorättsobservatoriet tror att amerikanerna vill förhindra Turkiet, Ryssland och syriska regeringsstyrkor från att nå staden Qamishli, den självstyrda kurdiska regionens huvudstad.

Eldupphöret håller ej

Ilham Ahmed tillbakavisar också uppgifter om att ett överneskommet eldupphör i nordöstra Syrien skulle hålla och respekteras av Turkiet.

Enligt henne fortsätter både drönarattackerna och de prosyriska milismännens angrepp. Hon hävdar att ett stort antal jihadister har anslutit sig till de syriska arabrebellerna, som tidigare kallade sig den Fria Syriska Armén.

De används främst för att utföra etniska rensningar i kurdiska områden som nu kontrolleras av Turkiet, säger Ilhan Ahmed.

Hon tillägger att USA:s planer på att sända förstärkningar till kurdkontrollerade oljefält i den östra syriska provinsen Deir Ezzor, inte hjälper kurderna på något sätt.

- Var är stabiliteten om USA:s styrkor stannar kvar vid oljefälten i söder när Turkiet angriper oss från nordväst, undrade SDC-ledaren.

Syriska regeringsstyrkor har ersatt kurdiska soldater vid en del frontavsnitt i nordöstra Syrien
Bildtext Syriska regeringsstyrkor har ersatt kurdiska soldater vid en del frontavsnitt i nordöstra Syrien.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Förhandlar om framtiden med Assad

Hon sade också att förhandlingarna med Syriens president Bashar al-Assad fortsätter, trots att Assad igår sade att hans regering i sinom tid kommer att återta kontrollen över den autonoma kurdiska regionen samt hela gränsen mot Turkiet.

Enligt Assad kommer processen att ske stegvis och kurdiska soldater vid gränsen mot Turkiet måste gå med på att överlåta sina vapen när regeringsstyrkor anländer dit för att ersätta dem.

- Våra förhandlingar för att nå en politisk lösning om nordöstra Syriens framtid är nyckeln till att våra styrkor kan integreras i den syriska armén, säger kurdledaren Ilham Ahmed.

Källor: Reuters, Guardian

Diskussion om artikeln