Hon ger terapigarantin ett namn och ett ansikte: "Det värsta är när man tror att man blir kvar i mörkret, i illamåendet för alltid"
Du drar mattan undan dig själv, det gör ingen annan. Här en av de viktigaste lärdomarna Pia Alarto lärt sig i terapi. I dag hjälper hon andra med psykiska problem i egenskap av erfarenhetsexpert.
- Första gången väntade jag för länge på att söka hjälp då jag blev utbränd. Jag var borta från jobbet i över ett år, berättar hon.
Andra gången Pia behövde hjälp var i samband med en traumatisk händelse.
- Jag hade en bekant psykisk sjuksköterska, som genast insåg behovet av snabb hjälp. Den fick jag på psykiatriska polikliniken där de genast sade att de tar hand om min vård. Det kändes som en stor lättnad.
Hunden är min bästa terapeut
Pia Alarto
Pia pratar öppet om sina bekymmer tillsammans med hunden Eevi. "Min bästa terapeut" skrattar hon. Hundar och djur i allmänhet är ett stort stöd, när livet känns tungt.
Pia har kunnat jobba parallellt med sin terapi, dels för att hon andra gången fick hjälp så snabbt. Det var avgörande för hennes del.
Var femte finländare har psykiska problem
- Terapigarantin måste nå ut till alla, säger Alarto, som öppet berättar om sin diagnos. Nästan var femte finländare har psykproblem och det lyfter Finland i topp på OECD-listan över mental ohälsa inom EU.
- Det här beror nog på att vi finländare har en tradition av att inte prata, anser Alarto vidare. Jag har arbetat mycket med skamkänslor och insett hur mycket de har hindrat mig från att leva och skapat mitt illamående.
- Ju mer jag öppnar mig och berättar, desto lättare har jag att leva.
Alarto säger att många hon talat med får en bunt mediciner innan de skickas hem. När de väl kommit hem förstår de inte ens vad som har hänt.
- Vi måste bli tagna på allvar, bli sedda och hörda, när vi mår dåligt. Det är otroligt viktigt, säger hon. Alla vinner på det.
Psykisk ohälsa kostar det finska samhället 11 miljarder euro i året, fastslås i tidigare nämnda OECD-rapport.
Stig på den här mattan
Terapeutens konkreta exempel med en matta fastnade för evigt på Pia Alartos näthinna.
- Jag hade en känsla av att någon hela tiden drog undan mattan för mig, berättar hon. Terapeuten bad mig stiga på mattan i rummet och hur hon än drog i mattan, så drogs den inte undan.
- Det är jag själv som låter det hända i så fall. Det här hände för fyra år sedan.
Pia säger att exemplet visar hur vi själva styr våra tankar, vårt mående.
- När jag har dåliga dagar vet jag att de går över. Det värsta är när man tror att man blir kvar i mörkret, i illamåendet för alltid.
Nu har hon lärt sig ett knep till:
- Ifall det känns som om jag faller i en grop, ser jag mig omkring. Småningom upptäcker jag någon slags stege, en väg ut. Sedan börjar jag klättra ...
Att bli sedd och hörd i kris är viktigt
Monica Eggert, psykiater
Monica Eggert gläder sig över terapigarantin och betonar behovet av snabbare vård för dem som mår dåligt.
- Det är oerhört viktigt att bli sedd och hörd när man mår illa, säger hon. Alla ska ändå inte börja med psykoterapi genast.
I stället borde alla som önskar hjälp få en utvärdering av vårdbehovet inom en vecka efter att ha kontaktat till exempel hälsocentralen.
- Motivationen är också central. Det är en lång process att gå in i när man förbinder sig terapi. Är man redo för det, är en central fråga.
Unga har många kompisar i terapi
Monica Eggert säger att unga verkar ha fått mera erfarenheter av terapi än tidigare generationer.
- Många som kommer för en utvärdering till mig berättar att de hört om möjligheten via kompisar, berättar Eggert.
Hon betonar ändå att hon arbetar i Helsingfors. Det är annorlunda i andra delar av landet.
Betydelsen av terapi för unga är stor - och den potentiella nyttan.
- Då börjar man bli den människa man är. Det är en känslig tid, när man söker sin plats i världen. De unga är vår framtid, det är viktigt att komma ihåg. Mycket går att påverka vid unga år.
Hjälp efter första HVC-besöket
Betydelsen av snabb hjälp förs även fram i medborgarinitiativet om terapigaranti. Där sägs att man ska erbjudas möjlighet till terapeutisk hjälp efter första besöket vid hälsocentralen.
Terapigarantin ska verkställas genom en ändring i mentalvårdslagen. Initiativet väntar nu på behandling i riksdagen.
- Medborgarinitiativet är en tydlig signal till politikerna. De måste ta ställning till situationen just nu, säger psykiater Monica Eggert. Initiativet sprider också information om en viktig sak. Tystnaden kring psykisk ohälsa håller på att brytas.
Bristen på terapeuter är en central fråga. Det är ont om dem överallt, även i huvudstadsregionen.
- Terapeuternas professionalitet är också viktig, betonar Eggert. De måste finnas listade i Valviras kataloger.
Har man förlorat hoppet, är det svårt att jobba och älska, då lönar det sig att söka hjälp
Monica Eggert, psykiater
Hur ska man då veta när man behöver söka hjälp?
- Man ska lyssna på sig själv. Har du förlorat hoppet och slutat lita på dig själv? Är det svårt att jobba och älska, då kan det vara bra att komma till en mottagning för en konsultation, säger Eggert.
Hon betonar vikten av att känna sina känslor.
- Jag är värdefull och livet är en gåva.