Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sex poliser i Åbo misstänks för arbetsplatsmobbning

Från 2019
Uppdaterad 01.11.2019 15:58.
Skylt med texten Polisen i sydvästra Finland.
Bildtext Arbetsplatsmobbningen har gått till åtalsprövning.
Bild: Marie Söderman/Yle

Förundersökningen angående arbetsplatsmobbningen vid Åbo polisinrättning är nu klar och ärendet har förts till åklagaren för åtalsprövning.

Under rubriken arbetsplatsmobbning finns brott mot tjänsteplikt, diskriminering i arbetslivet och arbetsskyddsbrott. I förundersökningsprotokollet räknas dessutom andra misstänkta brott upp.

Åtalsprövningen gäller sex personer. Alla de misstänkta förnekar att de gjort sig skyldig till något av de nämnda brotten.

Alla sex misstänkta är poliser. Bland dem finns också personer inom polisledningen.

Flera anmälningar om arbetsplatsmobbning

För ett drygt år uppmärksammades för första gången den misstänkta arbetsplatsmobbningen vid polisen i sydvästra Finland.

I september 2018 rapporterades om att flera myndigheter utredde misstankar om arbetsplatsmobbning inom polisledningen i sydvästra Finland.

Häradsåklagaren meddelade i april i år att kriterierna för brott i två av fallen inte uppfylldes och därför lades de förundersökningarna ner.

I det tredje misstänkta fallet anser utredningsledaren nu att det finns orsak att föra ärendet till åtalsprövning.

Artikeln är 1.11.2019 klockan 15:58 uppdaterad med uppgifter om att det ursprungligen gjorts tre anmälningar om arbetsplatsmobbning, och att det tredje ärendet nu förts till åtalsprövning.