Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kallt i mellersta och norra Finland nästa vecka - södra Finland kan få 30 cm snö eller iskalla vindar: "Situationen lever"

Från 2019
Uppdaterad 01.11.2019 17:51.
Karta över Finland med vädersymboler för snöfall och regn.
Bild: Yle

Så sent som på fredagsmorgonen såg början av inkommande vecka mycket snörik ut för södra Finlands del.

Enligt prognosen skulle ett lågtryck ha rört sig från Baltikum norrut och fört med sig 30 centimeter snö fram till tisdag kväll norr om linjen Lahtis - Villmanstrand, i riktning mot Norra Karelen. En nyare prognos visar att nederbörden kanske stannar i Baltikum eller bara snuddar vid Finlands södra kust.

- Situationen lever. Efter veckoslutet är allt ännu öppet, det vill säga det är mycket svårt att med säkerhet säga något om vädret i södra Finland, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Det som Huutonen kan säga är att det i mellersta och norra Finland kommer att vara uppehåll, soligt och kallt.

Det är möjligt att det kommer att vara kallt och blåsigt även i södra Finland, om lågtrycket söderifrån inte tar sig över Finska viken.

I så fall kommer det att vara kall byig nordostlig vind i hela landet.

I dag fredag är det uppehåll i hela landet. På lördag regnar det i största delen av landet till följd av ett lågtryck som kommer västerifrån.

På lördag är det dåligt väglag i mellersta och norra Finland på grund av snö och blötsnö. I södra Finland blir det regnskurar, på dagen uppehåll och på kvällen återigen skurar.

På söndag är det uppehåll.

Diskussion om artikeln