Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tokyo ger med sig, motvilligt – OS-maraton och gångtävlingarna går av stapeln i Sapporo: "Detta är ett beslut utan samtycke"

Från 2019
Gångare har kollapsat, VM 2019.
Bildtext IOK vill undvika liknande scener under OS i Tokyo som sågs i de brutala förhållandena i Doha.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

För över två veckor sedan meddelade IOK:s president Thomas Bach om planerna att flytta maraton och gångtävlingarna från huvudstaden till Sapporo. Nyheten chockade Tokyos guvernör Yuriko Koike och många andra och nu har debatten gått het sedan dess. Koike önskade att tävlingarna inte skulle flyttas men i dag har Tokyo gett med sig – motvilligt.

– Jag vågar påstå att detta är ett beslut utan samtycke, sade Tokyos guvernör Yuriko Koike i dag enligt AP.

– Vi kan inte hålla med om IOK:s beslut men det är IOK som har den slutliga beslutanderätten i frågan, och vi kommer inte att motverka beslutet.

I dag beslöts även samtidigt att Tokyo inte kommer att behöva stå för de kostnader som flytten av tävlingarna till Sapporo resulterar i.

En stor orsak till att Tokyo motsatt sig förändringsplanen är att maraton och gångtävlingarna setts som en höjdpunkt under OS i huvudstaden. Bland annat skulle rutten gå förbi många av stadens stora attraktioner.

Alisa Vainio, Anne-Mari Hyryläinen och två andra maratonlöpare springer och förser sig med vatten samtidigt.
Bildtext Anne-Mari Hyryläinen beskrev förhållandena i Doha som ganska omänskliga. Nu vill IOK undvika likadana minnen från OS.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dessutom var det en av grenarna som publiken hade haft möjlighet att följa med utan biljetter och Koike anser att stadens invånare nu berövats möjligheten till det.

Internationella olympiska kommittén, IOK, ville å sin sida förhindra liknande scener som sågs under tävlingarna i Doha. Väderförhållandena i Tokyo motsvarar enligt IOK medlemmen John Coates "väldigt mycket" de i Doha.

– Efter allt gott arbete som gjorts under förberedelserna för tävlingarna vill vi inte att människor runtom ska minnas och se tillbaka på OS i Tokyo med liknande minnesbilder som från Doha, sade Coates.

IOK:s president Thomas Bach, som bland annat sagt att OS i Tokyo är de bäst förberedda olympiska spelen, har i ett brev till Yuriko Koike skrivit att IOK hamnat i en olycklig position och att beslutet togs med tanke på idrottarnas bästa.

Källa: AP, STT

Diskussion om artikeln