Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Demonstrationer mot Turkiets militära operation i Syrien i Helsingfors, Åbo, Karleby och Tammerfors i dag

Från 2019
Personer demonstrerar mot Turkiets militära operation i Syrien i Helsingfors.
Bildtext I dag ordnas demonstrationer mot den turkiska militära operationen i Syrien runtom i Finland. Så här såg det ut under en demonstration i Helsingfors 19.10.
Bild: Lehtikuva

I dag, lördag, ordnas demonstrationer runtom i Finland mot Turkiets militära operation i nordöstra Syrien. Demonstrationerna hålls i Helsingfors, Åbo, Karleby och Tammerfors.

Demonstranter ger sig ut på gatorna runtom i Finland i dag under eftermiddagen. De protesterar mot Turkiets militära operation i Syrien.

Demonstrationerna hålls i Helsingfors, Åbo, Karleby och Tammerfors, bekräftar arrangören Rojavan ystävät i Åbo.

Demonstranterna kräver åtgärder av Turkiet, EU och Finland. De kräver bland annat att Finland stoppar all vapenexport som redan beviljats. De kräver också att Finland, som EU-ordförandeland, vidtar åtgärder för att få slut på den turkiska militära operationen. De vill också att man inför en flygförbudszon över områdena i Syrien.

Rojan ystävät uppmanar samtidigt alla att bojkotta turkiska produkter och resor till Turkiet.

Demonstrationerna inleds på eftermiddagen

I Åbo samlas man på gågatan på Universitetsgatan klockan 15. I Helsingfors inleds demonstrationen på Hagnäs torg och demonstranterna går därefter mot Narinken. Demonstrationen i Helsingfors börjar också klockan 15.

Liknande demonstrationer har redan ordnats i Finland. Under en demonstration i Helsingfors för två veckor sedan var polisen tvungen att ta till våld eftersom några försökte delta i demonstrationen med bil, vilket inte var tillåtet.

Den här gången har polisen, enligt Rojavan ystävät, inte meddelat på förhand att man inte skulle få använda bil under demonstrationerna.

Enligt Rojavan ystävät är lördagen en global strejkdag där man visar sitt motstånd mot Turkiet.

Källor: STT, Yle

Diskussion om artikeln