Hoppa till huvudinnehåll

Sport

AHL eller FM-ligan? Nu är NHL-dörren stängd för Ville Heinola: "Naturligtvis en besvikelse"

Från 2019
Uppdaterad 02.11.2019 12:08.
Ville Heinola blickar åt sidan med klubban i luften.
Bildtext Ville Heinola skickades till farmarligan AHL.
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Trots strålande insatser med Winnipeg Jets i NHL får Ville Heinola inte fortsatt förtroende i klubben under denna säsong. I stället skickas 18-åringen till farmarlaget Manitoba Moose – samtidigt som Heinola är öppen för spel i Finland. Det känns som att jag skulle ha klarat mig i NHL, medger den besvikna försvararen.

Han har missat Winnipegs tre senaste matcher, men ändå har Ville Heinola med poängen 1+4 gjort tredje mest poäng av lagets backar för tillfället.

I en och en halv vecka har Heinola fått följa med matcherna från sidan i väntan på ett slutligt beslut – och nu står det klart att Jets general manager Kevin Cheveldayoff väljer att skicka talangen till farmarligan AHL och Manitoba Moose.

Därmed aktiveras inte nykomlingsåret i Heinolas kontrakt. Backen hann göra åtta matcher för Winnipeg.

– Jag vet inte riktigt själv heller vad som tog så länge. Jag har hela tiden bara gått dit vart jag fått order att gå. De funderade väl ganska noga på var det löns att ha mig, spekulerade Heinola när Yle träffade honom på fredagen.

"Oorganiserade" AHL eller hem till Finland?

Heinola erkände att beslutet gjorde honom besviken.

– Naturligtvis är det en besvikelse. Alla vill spela i NHL och jag är inget undantag. Först och främst känns det som att jag skulle ha klarat mig där. Men samtidigt kan jag förstå den stora bilden av det hela.

– Det finns gott om tid, så det lönar sig inte att riskera sin framtid med att stressa, påpekade 18-åringen.

Heinola ser ut att debutera för Manitoba redan natten till söndag, men det är oklart om han faktiskt kommer att genomföra säsongen med AHL-klubben.

– Jag har sett alla Jets matcher. Heinola vågade alltid spela även under hårdare tryck, trots att han pressades av större motståndare. Han vill alltid nå pucken först och är beredd att ta smällar för att kunna skapa något, sade Manitobatränaren Pascal Vincent till Winnipeg Sun.

– I AHL är spelet mer oorganiserat, passningarna är inte lika precisa och annat. För en väldigt smart spelare som honom kan detta vara en liten utmaning, menade tränaren.

Finländaren själv sade att han inte beslutat sig om var han vill spendera säsongen.

– Att återvända till Finland är ännu ett alternativ. Ingenting är fastslaget ännu. Antagligen ska jag ännu fundera ett tag med agenten och klubbledningen vad som vore bäst. Månne de inte lyssnar på min åsikt också, sade Heinola.

Diskussion om artikeln