Ditte donerade en njure till sin vän - det blev möjligt efter en lagändring i våras
För första gången i Finlands historia har en person donerat en njure till en vän. Tidigare var det bara möjligt att som anhörig donera en njure, men en lagändring som trädde i kraft i mars gjorde det möjligt för Ditte Kronström (53) att hjälpa sin vän i nöden.
Operationen, som utfördes på Helsingfors Universitets Centralsjukhus (HUCS) på torsdagen, lyckades väl, säger avdelningsöverläkaren, kirurgen Marko Lempinen.
Spontant förslag under en resa
Ditte Kronströms väninna, en 46-årig ensamförsörjande kvinna från Helsingfors, har ett medfött njurproblem. Under en gemensam resa till S:t Petersburg berättade väninnan för Ditte att sjukdomen gör henne väldigt trött.
- Till det konstaterade jag att hon gärna kunde få min ena njure om det bara var möjligt, berättar den nyopererade Ditte till nyhetsbyrån STT.
I början av det här året fick Ditte veta av väninnan om en kommande lagändring, som skulle möjliggöra en donation. Ditte upplyste väninnan om att hennes erbjudande fortfarande var i kraft.
Dittes lämplighet som donator utreddes noggrant
Och det var starten på en process som ledde till transplantationen på HUCS i torsdags. Den föregicks av en omständlig och noggrann granskning av Dittes lämplighet som donator.
Man ville försäkra sig om att jag verkligen visste vad jag gav mig i på
- Vävnader, blodgrupp och vita blodkroppar undersöktes, liksom också mina levnadsvanor. Två psykologer var inkopplade - man ville försäkra sig om att jag verkligen visste vad jag gav mig i på.
Myndigheterna måste också vara säkra på att Ditte donerade sin njure frivilligt och utan ekonomisk ersättning.
- Jag var den första "kamratdonatorn" som sjukhuset haft - det var säkert därför allt gjordes så grundligt. Det är en helt ny sak för dem också, funderar Ditte på sjukbädden.
Kirurg hoppas på kortare köer
I Finland får 250 personer per år en ny njure. Bara i ca 30 fall transplanteras en njure från en levande människa.
- Lagändringen möjliggör det här, och en transplantation med en levande njure är alltid mycket bättre, säger Marko Lempinen. Njuren fungerar helt enkelt bättre.
Han hoppas att transplantationsköerna blir kortare i och med lagändringen. Också Ditte Kronström hoppas på det här:
Vi har inte ännu hittat på hur vi ska fira det här. Kanske blir det en bastukväll - min väninna har inte kunnat bada bastu sedan hon började med dialysen
- Jag vill sprida budskapet att det är möjligt att donera sin njure till någon som behöver den.
Efter transplantationen väntar en lång konvalescens för både Ditte och hennes väninna.
- Vi har inte ännu hittat på hur vi ska fira det här. Kanske blir det en bastukväll - min väninna har inte kunnat bada bastu sedan hon började med dialysen.