Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mor- och farföräldrar går med i kampen mot klimatförändringen: "Greta Thunberg är lik oss för vi utgår från fakta då vi säger något"

Från 2019
Kvinna står framför grav på Sandudds begravningsplats.
Bildtext Seija Kurunmäki står framför Sylvi Kekkonens grav på Sandudds begravningsplats. I bakgrunden skymtar även Sundholmens kolkraftverk.
Bild: Johan Ekman

Klimatförändringen har nu också aktiverat en grupp far- och morföräldrar. De tillhör en växande skara personer som vill kunna se sina barnbarn i ögonen efter att i decennier bidragit till överkonsumtion. Svenska Yle har träffat en av rörelsens grundare.

Eftersom det är allhelgonahelg träffar jag aktivistmormor Seija Kurunmäki på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.

Det grådaskiga novembervädret och den kalla vinden till trots vimlar det av människor på begravningsplatsen. Flera besökare bär på ett av de vita ljus som snart kommer att ingå i det gula hav som vid mörkrets inbrott varje år lyser upp gravarna till minnet av tidigare generationer.

Vi promenerar genom blåsten mot Sylvi Kekkonens grav tillsammans med Kurunmäkis dotter och barnbarn.

Sylvi Kekkonen en förebild

Orsaken till att vi vill finna presidenthustruns grav är att hon är en av förebilderna för aktivistmor- och farmödrarna. Det är Kekkonens aforism ”Liten är den krets av moderskärlek som inte rymmer fler än de egna barnen” som inspirerat de tolv grundarna av aktivistgruppen.

Det är inte så lätt att finna gravstenen och vi irrar omkring ett tag innan vi hittar det vi letar efter. Stenen består av en något sliten platta som ligger på marken vid modern Emilia Stenbergs familjegrav.

- När det nu är allhelgona så är det ett bra tillfälle att minnas Kekkonens ord, konstaterar Kurunmäki när vi äntligen, lätt snörvlande står framför graven.

Kurunmäki vill ändå poängtera att gruppen inte har något med Centern att göra.

- Nej, det är ingen skillnad vilket parti man sympatiserar med. Kanske till och med någon från Sannfinländarna blir intresserad av det här initiativet, säger Kurunmäki medan vi promenerar bland gravstenarna.

Generation av storkonsumenter

I decennier har det varnats om att klimatförändringen kommer att ha stora konsekvenser för mänskligheten. Vad är det då som aktiverat aktivisterna efter alla dessa år?

- Det är sant. Det var för fyrtio år sedan, precis när jag som 23-åring började min aktiva bana som konsument, som man började uppmärksamma frågan. Vi måste våga se våra barnbarn i ögonen och förklara hur vår generation nu gjort som den gjort.

Hon fortsätter med att säga att det var mängden personer som inte vill se klimatsanningen i vitögat som fick gruppen att aktivera sig, samtidigt som det uppenbarligen finns många som inte längre vill vara passiva.

- Vi aktiverade oss nu eftersom det är så många som viftar undan argumenten eller som känner att de inte vet hur de ska påverka. När det gäller dem som helt förnekar fenomenet, så kan det nog vara att inte ens mor- och farmödrarnas visdom hjälper. Men för dem som funderar hur de ska kunna påverka, så är vi ett alternativ. Den här uppmärksamheten vi fått, vilket syns i mängden personer som har gått med i vår Facebook-grupp, visar att det finns en beställning

Liten är den krets av moderskärlek som inte rymmer fler än de egna barnen

Sylvi Kekkonen

Aktivisterna strävar efter att påverka genom dagliga konsumtionsval, men de är också medvetna om att det är stora strukturella problem som också måste åtgärdas genom att man sätter press på beslutsfattarna.

- Till de stora frågorna på vår agenda hör att påverka politikerna så att vi kommer ifrån förbränningen av fossila bränslen och från en tillväxt som sker på miljöns bekostnad.

Civil olydnad känns främmande

I Storbritannien har många mor- och farföräldrar engagerat sig i Extinction Rebellion, som bland annat paralyserat Londontrafiken då människor kedjat fast sig vid Eros-statyn vid Piccadilly Circus.

Kan vi vänta oss civil olydnad av de finska aktivisterna?

- Det låter inte riktigt som vår grej. Givetvis kan civil olydnad ha sin plats, men det är kanske något som yngre personer tar till. Vi har nog ett mildare grepp.

En yngre aktivist som väcker motstridiga känslor hos många är Greta Thunberg.

Skoleleven Greta Thunberg sitter utanför Sveriges riksdag och skolstrejkar för klimatet. 2018.
Bildtext Kurunpää tycker att det är viktigt att inte allt ansvar skyfflas över på unga människor, som exempelvis Greta Thunberg.
Bild: Jesscia Gow, TT

Varför är det så att Greta Thunbergs budskap väcker så starkt motstånd, inte minst bland många äldre personer?

- Jag tror att det handlar om att hon är så annorlunda i jämförelse med de äldre gubbar som kritiserar henne, och det väcker starka reaktioner. De kanske är rädda och då är det lättare att reagera med kritik. På ett sätt är hon väldigt lik aktivistmormödrarna, eftersom det hon säger utgår från vetenskap och fakta.

Kurunpää säger ändå, att det är viktigt att inte allt ansvar skyfflas över på unga personer.

- När jag tänker på Thunberg så väcker det hos mig som mamma och mormor tanken att milde tid, det vilar så mycket ansvar på en ung människas axlar. Om vi alla skulle försöka ändra på saker till 30 procent så skulle inte enskilda personer behöva ta 100 procent av ansvaret.

Diskussion om artikeln