Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Selfiestrategier, njurdonationer och Svenskfinlands yngsta sci-fi författare

Från 2019
Kvinna sitter på en kökstol ute på en plaza, med en megafon i handen.
Bildtext Felicia Margineanu vill stärka ungdomars självkänsla. Hon arbetar med foto och mediekritik.
Bild: Lisa Höök.

Här kommer fem lästips för lördagen.

Felicia Margineanu kallar sig social entreprenör och strateg inom sociala medier. Hon arbetar i dag för att öka medvetenheten om hur vi framställer oss själva i sociala medier och varför vi gör det på ett visst sätt. Hon vill stärka speciellt unga tjejers självkänsla.

Klimatförändringen har nu också aktiverat en grupp far- och morföräldrar i Finland. De tillhör en växande skara som vill kunna se sina barnbarn i ögonen efter att i decennier ha bidragit till överkonsumtion. Svenska Yle har under allhelgonahelgen träffat förgrundsgestalten Seija Kurunmäki, som berättar varför Sylvi Kekkonens minne inspirerar aktivisterna.

Visste du att det är möjligt att donera sin njure till en vän i nöd? Ditte Kronström ställde upp som ‘’kamratdonator’’ för att hjälpa sin väninna. Det här möjliggjordes i och med en lagändring som trädde i kraft i mars. Tidigare kunde bara anhöriga donera.

Henna Johansdotter är 25 år gammal och har precis debuterat med sin första roman. Hon är Svenskfinlands yngsta sci-fi författare. Det här lyckades hon med under ett år när hon var manisk och depressiv.

Benjamin Streng kör på biogas, och det betyder att han sparar både pengar och miljön. I Finland finns det just nu bara ungefär 8 000 bilar som går på gas, jämfört med nästan 3 miljoner vanliga bilar. Varför kör då nästan ingen på biogas?

Ha en fin fortsättning på lördagskvällen!

Diskussion om artikeln