Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dresden inför "nazinödläge" – säger sig ha allvarliga problem med extremhögern

Från 2019
Uppdaterad 02.11.2019 22:04.
Pegida-anhängare firade sina fyra år som rörelse   21.10.2018
Bildtext Pegida-anhängare firade sina fyra år som rörelse 21.10.2018
Bild: Rex Features / All Over Press

Något som kallas för "nazinödläge" har utlysts i Dresden i östra Tyskland. Myndigheterna oroar sig över det tilltagande stödet för extremhögerkrafter och våld i staden.

Stadens fullmäktige säger nu i en resolution att demokratin måste förbättras, minoriteter skyddas och mänskliga rättigheter stärkas. Antisemitism, rasism och islamofobi ska bekämpas och nazister ska motarbetas.

Dresden har länge varit extremhögerns bastion, och är den stad där den islamofobiska rörelsen Pegida föddes. Pegida ordnar varje vecka demonstrationer i Dresden. I regionvalet i september fick det anti-immigrationinriktade partiet Afd 28 procent av rösterna.

"Det behövs bättre profilering mot radikalhögern"

- Det öppna demokratiska samhället är hotat, säger den lokala politikern Max Aschenbach till BBC. Det var han som lade fram resolutionen.

Enligt honom profilerar sig politikerna inte tillräckligt klart mot radikalhögern.

I sin resolution säger stadens ledning att man oroar sig över att antidemokratiska, antipluralistiska, diskriminerande och högerextrema tendenser inklusive våld tenderar att öka i staden.

Resolutionen avvisades av Afd och kristdemokraterna

Resolutionen stöddes av vänstern och av de liberala partierna men avvisades av Afd och också av centerhögerpartiet kristdemokraterna som anser att man inte kan ha enbart högerextremism som måltavla.

Kristdemokraternas ledare i Dresden, Jan Donhauser, säger till BBC att resolutionen närmast kan betraktas som en provokation.

Kai Arzheimer, tysk professor i politik med inriktning på högerextremism, säger att resolutionen kan ses som symbolisk men att det kan behövas mera resurser för bekämpning av extremism i framtiden.

Källa: AFP, BBC

Karta som visar Dreden och Berlin
Bild: Google

Diskussion om artikeln