Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Thailand skärper övervakning av visum och uppehållstillstånd – det här kan vara bra att veta om du ska resa dit

Från 2019
Uppdaterad 04.11.2019 09:57.
Turister på strand i Pattaya
Bildtext De thailändska myndigheterna kontrollerar mer noggrant visum och uppehållstillstånd. Det kan vara bra att veta om du reser till Thailand.
Bild: (TAT). EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Olaglig vistelse i Thailand är ett brott och myndigheterna i landet skärper nu övervakningen av visum och uppehållstillstånd. Resenärer måste bli mer specifika om vistelsens längd.

Finländare behöver fortsättningsvis endast visum om resan till Thailand är längre än 30 dagar. Om vistelsen är kortare än det krävs endast ett pass som är i kraft.

Om du stannar längre än 30 dagar i landet utan visum eller om du överskrider visumet är påföljderna så gott som alltid böter. Om du inte lyckas betala dem skickas du till ett utvisningscenter.

Böter på upp till 600 euro

Myndigheterna i Thailand ser olaglig vistelse som ett mycket allvarligt brott. Böterna för det här är 500 thailändska baht per dag, alltså drygt 15 euro. Sammanlagt kan du bli tvungen att betala högst 20 000 baht, vilket motsvarar cirka 600 euro.

Böterna ska betalas kontant.

Varje år placeras flera finländare i utvisningscentret, uppger Finlands före detta konsul i Thailand Raimo Pahkasalo. Finlands ambassad hjälper dessa komma i kontakt med sina närstående, men ambassaden betalar inte några utgifter.

– Thailands politik för att kontrollera olaglig vistelse har blivit alltmer åtstramad. Visumets giltighet kontrolleras särskilt bland dem som beter sig på ett störande sätt eller de som haft att göra med polis, säger Raimo Pahkasalo.

En person får lämna utvisningscentret då hen köpt en flygbiljett hem. Resenärer som placeras i utvisningscentret får dessutom inreseförbud. Förbudets längd beror på vistelsens längd.

Källa: STT

Diskussion om artikeln