Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydostasiatiska Asean möts i skuggan av handels- och gränstvister - vill bilda världens största frihandelsområde med Kina

Från 2019
Uppdaterad 03.11.2019 13:56.
De tio Asean-länderna håller sitt årliga toppmöte i Bangkok
Bildtext De tio Asean-länderna håller sitt årliga toppmöte i Bangkok

Kina räcker ut handen till Asean-länder och säger sig vara redo för nya gemensamma spelregler i omtvistade områden i Sydkinesiska havet. Aseans toppmöte i Bangkok vill samtidigt bilda världens största frihandelsområde med Kina, Indien och Australien.

Kina föreslår gemensamma ansträngningar för att uppnå nya, gemensamma spelregler med de sydostasiatiska ländernas samarbetsorganisation Asean, som har samlats till toppmöte i Bangkok.

Asean och Kina har fört förhandlingar om spelreglerna, som enligt planerna borde slutföras senast år 2021. Flera av de tio Asean-länderna är invecklade i gränskonflikter med Kina, som de anklagar för att bryta mot internationella regler och konventioner.

Premiärminister Li Keqian försäkrar att Kina vill ha gemensamma spelregler i Sydkinesiska havet
Bildtext Premiärminister Li Keqian försäkrar att Kina vill ha gemensamma spelregler i Sydkinesiska havet
Bild: Nyein Chan Naing / EPA

Kinas premiärminister Li Keqian sade på söndagen att första genomgången av dokument som man har förhandlat om, utgjorde ett viktigt landmärke. Genomgången gav varje part en möjlighet att kommentera förhandlingsresultaten så här långt.

- Vi är redo att arbeta med Asean för nya riktlinjer. Vi eftersträvar fred och långvarig stabilitet, försäkrade Li Keqian.

Förhandlingarna har inte alls varit så lätta som Li ger sken av och tiden får utvisa om hans ord har något innehåll.

Åtminstone Vietnam, Filippinerna, Taiwan, Malaysia och Brunei har all anledning att vara skeptiska att Kina skulle gå med på ett bindande internationellt avtal som skulle förhindra landets expansiva planer i Sydkinesiska havet.

Nytt frihandelsområde med Kina, Indien

Asean länderna eftersträvar samtidigt ett genombrott i förhandlingarna om ett nytt frihandelsområde, RCEP, som om det förverkligas skulle bli den största i världen.

16 länder, bland dem Kina, Japan, Indien, Australien samt de tio Asean-länderna, har sedan år 2012 förhandlat om ett regionalt avtal om frihandel som skulle sträcka sig från Indien till Nya Zeeland och omfatta nästan en tredjedel av världshandeln.

Förhandlingarna har fått nytt liv på grund av USA:s ökande protektionism som de exportberoende Asean-länderna har kritiserat i skarpa ordalag. Kina har aktivt förespråkat avtalet medan Japan också har spelat en stor roll i förhandlingarna.

karta med det sydkinesiska havet och länder som omringar det.
Bildtext Kina är invecklat i gränstvister med fyra Asean-länder

Malaysias 94-årige premiärminister Mahathir Mohamed skrädde inte orden då han fördömde USA:s handelstvister med asiatiska länder.

- Om du är ensam så blir du mobbad. Vi vill inte ha handelskrig men ibland då de gör saker som inte är trevliga för oss, så måste vi vara otrevliga mot dem, sa veteranledaren.

- Vi gör det samma som Trump, han är ingen trevlig man, tillade Mahathir.

De kyliga relationerna mellan USA och Asean, återspeglades av att amerikanerna inte skickade någon högt uppsatt representant till toppmötet medan till exempel Kina och Japan hade sina premiärministrar medan på plats medan Sydkorea representeras av president Moon Jae-In.

Avtal redan i februari?

Toppmötets värd, Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha sade att målet är att ha ett slutligt frihandelsavtal senast nästa år, som länderna sedan kan ta ställning till.

Framsteg i förhandlingarna om Sydkinesiska havet skulle givetvis vara en viktig del av av helheten, underströk den thailändska ledaren.

Prayuths taleskvinna preciserade senare att man väntar sig att avtalet kan undertecknas av handelsministrar redan i början av nästa år, trots att Indien i sista minuten har kommit med nya invändningar mot avtalet.

Indien vill ha garantier att det inte översvämmas av billiga kinesiska varor i och med avtalet och parterna lär ha närmat sig något.

- Det är inte slutfört än, men vi meddelar om det när det har gjorts. Underteckningen väntas ske i februari, nästa år, sa den thailändska taleskvinnan Narumon Pinyosinwat

Källor: AP, Reuters