Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester och strejker trappas upp i Irak - största hamnen och vägar i storstäder blockeras

Från 2019
Uppdaterad 03.11.2019 14:44.
De irakiska protesterna trappas upp - Spela upp på Arenan

De regeringskritiska demonstrationerna i Irak trappades upp då arbetsveckan började på söndagen. Skolor och ämbetsverk över hela landet höll stängt, då lärare, läkare, ingenjörer och jurister inledde stödstrejker.

I huvudstaden Bagdad och i flera andra storstäder blockerade unga aktivister större trafikleder genom att parkera bilar tvärs över vägarna.

- Vi beslöt att blockera vägar som ett budskap till regeringen om att vi fortsätter tills regimen faller, konstaterade den 25-årige Tahseen Nasse.

- Vi låter inte regeringsanställda ta sig till sina jobb, vi tillåter endast dem som arbetar för humanitära och medicinska ändamål.

Många skolor och ämbetsverk höll stängt på grund av sittstrejker, efter att landets Lärarförbund först beslöt att fortsätta sin stödstrejk som började redan förra veckan.

Därefter anslöt sig läkare, ingenjörer och jurister till de landsomfattande strejkerna mot korruption och ekonomiskt vanstyre.

I södra Irak fortsätter blockaden av landets största importhamn Umm Qasr och i den närbelägna miljonstaden Basra var både skolor och ämbetsverk stängda för första gången sedan protesterna började för drygt en månad sedan .

Tusentals människor har slagit läger på Tahrir-torget i centrum av Bagdad
Bildtext Tusentals människor har slagit läger på Tahrir-torget i centrum av Bagdad

Våld förhindrar inte protester

Protesterna har tilltagit i styrka också på grund av de brutala metoder som regeringen har tytt sig till.

Regeringen har medgett att myndighetsvåldet har varit oproportionerligt och att man till och med har anlitat krypskyttar mot obeväpnade demonstranter.

Över 250 demonstranter har dödats och flera tusen har skadats men det har inte gjort slut på protesterna, utan tvärtom.

I Umm Qasr till exempel, öppnade polisen eld mot aktivister som blockerade hamnen. Ett hundratal demonstranter skadades men de gav ändå inte upp och polisen var tvungen att retirera.

Unga aktivister drabbade samman med polis i Bagdad som bland annat använde sköt tårgasgranater mot demonstranterna
Bildtext Unga aktivister drabbade samman med polis i Bagdad som bland annat använde sköt tårgasgranater mot demonstranterna

Premiärminister Abdul Mahdis regering som i princip kontrollerar enorma oljeintäkter, har sent omsider utlovat reformer bland annat för att lindra den höga ungdomsarbetslösheten, som är en av de främsta orsaker som utlöste protesterna.

Iraks två största partier samt presidenten som har stött Mahdi, har nu dragit bort sitt stöd och krävt nyval, som Mahdi med långa tänder har gått med på.

Både han och hans motståndare är i varje fall ense om att det först krävs att parlamentet antar en, ny rättvis vallag innan val kan hållas.

Nöjer sig inte med löften

Regeringens löften tillfredsställer inte aktivister som har vänt sin ilska mot hela politiska systemet, som de ser som korrumperat.

- Vi beslöt att inleda denna civila olydnadskampanj eftersom vi har regeringens lögner och löften om reformer upp i halsen, säger regeringstjänstemannen Mohammed al-Assadi som har gått i strejk i staden Nasiriyah.

Protesterna betraktas som de största gräsrotsrörelserna sedan Saddam Husseins diktatur, då protester var så gott som omöjliga.

- Iraks medborgarsamhälle som undergrävdes av årtionden av auktoritärt styre och sekterism, håller på att återhämta sig, säger
Harith Hasan, vid Carnegie Endowments Mellanösterninstitut.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln