Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Daniel Sjölunds avskedsmatch slutade i förlust – Honka knep sista Europabiljetten: "Ska ändå vara stolta"

Från 2019
Uppdaterad 03.11.2019 16:58.
Honkaspelare firar ett mål.
Bildtext Lucas Kaufmann gjorde Honkas mål.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Honka får kvala till Europa League nästa år. Laget besegrade i dag IFK Mariehamn i returmötet i fotbollsligans Europa League-playoff med 1–0 och vann dubbelmötet med totalt 3–1. Dagens match var samtidigt Daniel Sjölunds sista.

Det var fördel Honka inför det avgörande mötet i slutspelet där en kvalplats till Europa League stod på spel. Honka besegrade IFK Mariehamn på Åland med 2–1 i onsdags.

I dagens returmöte var det gästerna från Mariehamn som tog i taktpinnen i den första halvleken. Trots stort bollinnehav fick "Grönvitt" inte in bollen – i stället kom kallduschen i matchminut 44.

Det i form av ett mönsteranfall. Honkas Demba Savage hittade en fri Lucas Kaufmann som nätade med ett lågt placerat skott. Och brassens mål skulle räcka till seger.

Honka kom ut som ett piggare lag till den andra halvleken. Laget skapade mer och hade chanser att utöka ledningen.

IFK Mariehamn lyckades inte etablera något större tryck mot Esbolagets mål. Den kanske bästa chansen att kvittera fick Aristote Mboma, som i matchminut 88 hade ett skott som gick tätt förbi Tim Murrays mål.

Slutresultatet 1–0 betyder att Honka vinner dubbelmötet med 3–1 totalt och får delta i Europa League-kvalet nästa år.

– Vi hade en lite tuff period tidigare under säsongen men lyckades vända på trenden. En perfekt avslutning. Det är viktigt för hela klubben att få spela Europa League-kval nästa säsong, säger Honkas Vesa Vasara för Yle Sporten efteråt.

Daniel Sjölund springer.
Bildtext "Daja" Sjölunds karriär tog slut i och med dagens förlust.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

För Daniel Sjölund tog karriären slut i och med dagens match. Det var en rörd "Daja" som tackade publiken efter matchen.

– Vi visste att det skulle bli tufft att komma hit, med tanke på resultatet i första matchen. Men jag tycker att vi ger det en fin chans. Vi skapar några fina lägen och tar vi ledningen så blir det en helt annan match, säger han för Yle Sporten.

– Vi ska ändå vara stolta över prestationen. Honka är ett bra lag och det är bara att gratulera. Vi har ett jättebra gäng och med lite distans så kommer den här säsongen att kännas riktigt bra. Vi tog oss till både cupfinal och finalen här i slutspelet, fortsätter han.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 16.58.

Diskussion om artikeln