Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Imamer kan inte utvisas trots att de bedöms utgöra en säkerhetsrisk

Från 2019
Uppdaterad 04.11.2019 10:35.
Säkerhetspolisen Säpo
Bild: Säpo

Sverige har ställts inför ett svårlöst problem i samband med att regeringen beslöt utvisa sex personer som enligt Säkerhetspolisen Säpo utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Personerna, fem av dem imamer, har släppts på fri fot men eftersom det råder verkställighetshinder kan de inte utvisas ur landet.

Männen riskerar nämligen tortyr och förföljelse i de länder de kommer ifrån, slår Migrationsöverdomstolen fast.

Imamen i Gävle hör till dem som utvisats
Bildtext Imamen i Gävle, Abo Raad, hör till dem som utvisats.
Bild: SVT

Moderaterna kräver lagändring

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser att situationen är ohållbar och han kräver snabba ändringar i lagen när det gäller personer som utgör en fara för Sverige.

– Den stora frågan handlar om, är det här människor som bör vistas i riket överhuvudtaget? När Säpo kommer fram till att det är människor som utgör säkerhetshot, och regeringen bekräftar detta och fattar beslut om utvisning, då kan inte slutsatsen vara att det här är människor som ska gå fria på stan i stället, säger han till Sveriges Television.

Säpo har hela tiden argumenterat för att utvisningar går att göra om regeringen inhämtar skyddsgarantier från mottagarländerna.

Kritik mot förfarandet på imam-håll

Imamen vid den stora moskén i Eskilstuna, Abd al Haqq Kielan, varnar för ökad islamistisk radikalisering bland ungdomar när de fem imamerna släppts på fri fot.

– Nu när de blivit frisläppta kan de ju göra vad de vill. Nu har de blivit martyrer. Nu har de ytterligare ammunition för att radikalisera ungdomar mot Sverige, mot västvärlden, säger Abd al Haqq Kielan till Sveriges Radio.

Han tycker inte att samhället tar det här på allvar i tillräckligt hög grad.

Utvisad imam besökte sin församling

En av de utvisade imamerna, imamen i Gävle, Abo Raad, besökte fredagsbönen i moskén i Gävle den första november, skriver Sveriges Television

Efter att ha suttit i förvar i ett år var han tillbaka hos sin församling, som enligt SVT tog emot honom med öppna armar.

- Jag tänker alltid positivt men den här lagen och beslutet är orättvist, säger Abo Raad till SVT.