Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-slutspel för landslaget påverkar ligans spelschema – men ett längre sommaruppehåll är inte aktuellt

Från 2019
Finlands herrlandslag stod för ny bragd i Tammerfors.
Bildtext Finland är på god väg mot EM nästa sommar.

Fotbollsligan kommer inte att ha någon längre paus på sommaren även om landslaget kvalificerar sig för EM. Det beskedet kommer ligans vd Timo Marjamaa med. Vi tar EM i beaktande men vi kommer att spela matcher, säger han.

Fotbolls-EM avgörs mellan den 12 juni och 12 juli nästa sommar. Ett mästerskap som Finland är på god väg att kvalificera sig till.

Finland har allt i egna händer och kniper en EM-biljett vid seger över Liechtenstein den 15 november.

Ett historiskt mästerskap för herrarna kommer också att påverka hur man ritar upp ligans spelschema för nästa säsong.

– Naturligtvis kommer en EM-plats för Finland att påverka oss. Om Finland spelar i EM så börjar lägret i slutet av maj och sedan är det internationella matchdagar i början av juni.

– Mästerskapet börjar den 12 juni och pågår en månad, det är en väldigt lång tid, säger ligans vd Timo Marjamaa till Yle.

Någon längre sommarpaus då EM pågår, likt det som man bland annat brukar ha i Sverige, är ändå inte aktuellt.

– Det kan hända att det finns ligaspelare med i landslagstruppen, vi tar EM i beaktande men vi kommer att spela matcher på sommaren, säger Marjamaa.

Timo Marjamaa pratar i en mikrofon.
Bildtext Timo Marjamaa.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

De ligaklubbar som har spelare i landslaget under EM kommer att få kompensationspengar från Uefa. Det fick bland annat KuPS när Abdallah El Said ingick i Egyptens trupp vid VM i Ryssland sommaren 2018.

Till den här säsongen gjordes ligans seriesystem om då man införde en grundserie och samt slutserier. Det nya systemet med färre matcher fungerade perfekt och slutserierna gav en högintressant höst med fler betydelsefulla matcher.

– Vi pratade mycket med klubbarna och gjorde snabba förändringar. Generellt kan man säga klubbarna varit nöjda och även publiken.

– Oavsett hur seriesystemet ser ut finns det alltid någon som tycker att det borde var annorlunda. Det här systemet var det vi strävade efter. Vi kommer att granska upplägget men vi kommer inte att göra förändringar varje år, säger Marjamaa.

Diskussion om artikeln