Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabon Martin Norrgård vallar för det svenska skidlandslaget: ”Om skidan slinter i backen är det bara att vara självkritisk och jobba vidare”

Från 2019
En man med skägg står i solen och ler. Han har en blå jacka med svenska landslagets tryck på.
Bildtext Martin Norrgård sade upp sig för att jobba som vallare för svenska skidlandslaget under kommande säsong.
Bild: Yle/Markus Bergfors

En misslyckad vallning inom elitskidåkningen leder lätt till kritiska rubriker i media. Det här oroar ändå inte Vasabon Martin Norrgård som den här säsongen ska ansvara för vallningen av två svenska landslagsåkare. Snarare är det pressen som är drivkraften, säger han.

När svenska skidlandslaget hörde av sig till Martin Norrgård för att fråga om han ville komma med som vallare den här säsongen, blev han väldigt glad även om han var tvungen att fundera en stund eftersom det bland annat innebar att säga upp sig från sitt nuvarande jobb.

– Efter ett par dagar visade det sig att det kommer att fungera så då var det bara att hoppa på och åka iväg. Jag skulle ha grämt mig en lång tid om jag inte hade hoppat på det här.

Svenska teamet är föregångare när det kommer till idrott och hur man sköter saker och ting runtom idrottaren.

Norrgård kommer som vallare att vara ansvarig för skidåkaren Oskar Svensson och en damåkare från det svenska landslaget, som det ännu inte är klart vem det blir. Detta eftersom Hanna Falk, som han skulle ha varit ansvarig för, är skadad och missar säsongen.

– Jag kommer fortsättningsvis att bo hemma i Sundom i Vasa och resa till alla tävlingar. Säsongen kickar igång 29 november i Ruka med sprint och från och med det är det i princip tävlingar varje helg.

Vissa skillnader mellan länderna

Norrgård har redan hunnit besöka och träffa teamet i Sverige och han har höga förväntningar.

– Det är väldigt spännande med det svenska teamet. De är ju föregångare när det kommer till idrott och hur man sköter saker och ting runtom idrottaren. Så det känns väldigt bra att vara en del av ett sådant team och jag hoppas verkligen kunna lära mig mycket nytt personligen, säger Norrgård.

Varför tror du att de kontaktade dig?

– Jag vet faktiskt inte, men i alla fall vet jag att de vill ha nya influenser, vilket i regel är väldigt hälsosamt för ett team. Och nu råkade jag vara, som icke-svensk, den som tänker på ett lite annorlunda sätt eftersom jag är skolad enligt det finländska systemet.

Norrgård menar ändå att skillnaderna mellan Finland och Sverige inte är så stora. Men vissa saker har han märkt av, även om han påpekar att han inte har så mycket erfarenhet av det finska A-laget.

– Man ser kanske små mönster redan nu, som att man är lite mer öppen i svenska landslaget. Det här är första snabba iakttagelser och det är också väldigt typisk svensk kommunikation. Men det passar mig väldigt bra att de fungerar mer som ett team och inte som enskilda experter.

Väljer mellan hundratals skidor för en skidåkare

Norrgård har lång erfarenhet av vallning, både från sin egen tid som skidåkare för Pargas IF och som vallare för bland annat det finska juniorlandslaget och även det japanska skidlandslaget.

– Redan sista året som jag ännu tävlade vallade jag för de yngre juniorerna och när jag lade skidorna på hyllan var det världens naturligaste sak att tjäna lite levebröd och åka med något mindre lag. Ganska snabbt var jag inne i finska juniorlandslaget och den vägen blev det mer och mer.

Jag har erfarenhet av sådana som har full koll från första början, medan andra inte är särskilt brydda utan lägger ansvaret på den personliga vallaren.

Norrgård tycker att det intressanta med vallningen är att den är så invecklad och att det inte bara handlar om själva vallningen.

– Vallningen är egentligen bara en liten procentuell del av framgången, om man tänker på den tekniska sidan. Innan det ska man hitta rätt skidor. Egentligen kan man kalla sig för skidansvarig, man ansvarar för att hitta rätt sort av skidpar och vi pratar om att välja mellan hundratals skidor för en enskild åkare.

Så man diskuterar mycket med skidåkaren?

– Jo, och där finns mycket stora skillnader mellan skidåkare. Jag har erfarenhet av sådana som har full koll från första början, medan andra inte är särskilt brydda utan lägger ansvaret på den personliga vallaren.

”Som vallare handlar det om att minimera riskerna”

Att vallningen är viktig för en lyckad prestation är något som Norrgård skriver under. Enligt honom handlar det på elitnivå om så små marginaler att allt måste stämma.

– Man kan i princip utgå från att de flesta åkare har lyckats toppa formen ganska bra och att de är på 95 och 100 procent av deras kapacitet. Det är då de små detaljerna faktiskt kommer fram. Om du har en 98-procentig dag och en 90-procentig skida är du tyvärr längre bakom.

– Det finns så många olika sätt som det kan gå fel på den dagen, så det handlar om att som vallare och team försöka minimera riskerna, säger Norrgård.

Om skidan slinter i klassisk sprint i backen, då måste man bara andas ut och inse att man misslyckats, vara självkritisk och jobba vidare.

Att vallningen kan påverka slutresultatet i tävlingarna leder givetvis till kritik när det går fel, vilket också syns i pressens rubriker efteråt.

Den här pressen oroar ändå inte Norrgård, snarare tvärtom.

– Jag tycker om den här pressen, jag tror egentligen det är det som driver mig. Det finns ändå en väldigt stor tävlingsmänniska inom mig, även om jag själv inte är idrottare mera.

– Men det är klart man är spänd och nervös, och jag kommer garanterat att vara det när det är första tävlingen i Ruka. Om skidan slinter i klassisk sprint i backen, då måste man bara andas ut och inse att man misslyckats, vara självkritisk och jobba vidare.

Martin Norrgård tittar in i kameran iklädd mörkblå sportjacka där det står SWE.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Fortsätter med politiken

Förutom att valla skidlandslag är Norrgård också en aktiv lokalpolitiker. Han är bland kretsordförande för SFP i Österbotten och leder SFP-gruppen i stadsfullmäktige i Vasa. Något han tänker fortsätta med.

– Det kommer helt klart att vara utmanande, men vi har klarat av att inom kretsen koordinera mötesdatum som synkar med min kalender. Och även om det är ett uppdrag där du måste vara beredd dygnet runt, så är det mycket som går att sköta på distans. Samma sak med gruppordförandeskapet, så där har jag två duktiga viceordföranden som bistår precis som i kretsen.

Jobbet för skidlandslaget pågår till slutet av mars 2020, vad händer efter det?

– Jag vill se hur det funkar, med det privata livet också. Förstås ser jag gärna en fortsättning, men vi får se vad det är för form av kontrakt och om man ens blir erbjuden något. Det gäller ju att leverera också och inte bara drömma om framtiden.

Slutligen, har du något bra tips gällande vallning till amatörskidåkaren?

– Jo, keep it simple. Speciellt med tanke på juniorföräldrar. Slösa inte så mycket av de dyra vallorna utan gör hellre någonting som du klarar av och förstår, för annars lär du dig inte heller av dina misstag eller när du gör någonting bra. Grundregeln som professionell vallare är att kunna mäta vad man gör rätt eller fel.

Diskussion om artikeln