Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Företagare i Sjundeå dömd för grovt bokföringsbrott

Från 2019
Uppdaterad 07.11.2019 09:10.
En medelålders man sitter med ansiktet i händerna vid ett skrivbord med en massa papper och kvitton samt en miniräknare och en bärbar dator.
Bildtext Grovt bokföringsbrott i Sjundeå blev elva månader villkorligt fängelse. Bilden har inget med fallet att göra.
Bild: Mostphotos

En företagare i Sjundeå har dömts till villkorligt fängelse för grovt bokföringsbrott. Västra Nylands tingsrätt beslöt däremot att inte ge mannen näringsförbud.

Sjundeåföretagaren lät bli att uppgöra bokslut åren 2011-2015. Mannen har inte heller redovisat sina transaktioner från 2012 fram till 2015.

Åklagaren ansåg att mannen ska dömas för grovt bokföringsbrott eftersom företagaren låtit bli att sköta bokföringen under en så lång tid. Åklagaren ville också att tingsrätten ger mannen näringsförbud.

Erkände brottet

Företagaren erkände att han inte skött uppgifterna, men ansåg att brottet inte är grovt.

Han hänvisade till att han under den här tiden varit utmattad. Han bad också att rätten inte skulle ge honom näringsförbud.

Tingsrätten konstaterade att bokföringsbrottet skett under en lång tid och att företagaren borde ha insett att han gör fel. Därför måste han dömas till grovt bokföringsbrott.

Inget näringsförbud

Tingsrätten gav inte mannen näringsförbud trots att bokföringsbrottet pågått under en lång tid.

Det beror bland annat på att mannen inte begått några brott i sin verksamhet efter 2015, och det tyder på att han inte fortsätter på den brottsliga banan, anser tingsrätten.

Numera är verksamheten mycket mindre än tidigare.

Västra Nylands tingsrätt dömde mannen till elva månader villkorligt fängelse. Han behövde inte betala böter som tilläggsstraff.