Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen större oro för svinpest i Österbotten: "Vildsvinen jagas så fort de dyker upp"

Från 2019
En medelålders man med keps och glasögon står framför havet. Han är iklädd en grön jacka och grå fleece-tröja med texten Finlands viltcentral skrivet på vänstra bröstet.
Bildtext Enligt Stefan Pellas är Österbotten ett område som man vill hålla vildsvinsfritt.
Bild: Yle/Juho Teir

Under de senaste veckorna har en flock på kring tio vildsvin rört sig i Närpes. Trots att jaktchefen Stefan Pellas märkt av en liten ökning i vildsvinsstammen i Sydösterbotten är inte oron för afrikansk svinpest ännu påtaglig.

På Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförenings område påträffas vildsvin nästan årligen, men i Närpes har vildsvinsobservationerna än så länge varit relativt sällsynta.

Den flock som påträffats i Närpes härstammar enligt jaktchef Stefan Pellas vid Finlands viltcentral antagligen från någon rymling.

- Det torde röra sig om någon sugga som har fått kultingar. Det här har vi varit med om förr på andra ställen där det har sluppit ut någon betäckt vildsvinssugga från någon farm och som har fått ungar i det fria, konstaterar Pellas.

Det här är ett område som vi vill hålla vildsvinsfritt. De är utsatta för jakt så fort de dyker upp i princip

― Stefan Pellas

Han medger dock att vildsvinen aningen ökat i antal i Sydösterbotten.

- En liten ökning har man märkt av under de senaste åren i Lappfjärds- och Närpesnejdens områden. Men överlag är det på samma låga nivå här i Kustösterbotten.

- Det här är ett område som vi vill hålla vildsvinsfritt. Det har vi också gemensamt med finska Österbotten. Det betyder att vi jagar när vi har möjlighet att jaga vildsvinen. De är utsatta för jakt så fort de dyker upp i princip.

Har vildsvinen fått ett fotfäste i Sydösterbotten?

- Inte direkt. Jägarna är duktiga där och de klarar nog av att hålla bort vildsvinen.

Undantagstillstånd i östra Finland

Orsaken till att man vill hålla Kustösterbotten fritt från vildsvin är oron för den afrikanska svinpesten.

Enligt Pellas finns det inget överhängande hot om att svinpesten skulle nå Österbotten, men man följer med läget hela tiden.

I början av året gav Finlands viltcentral jägare i östra Finland undantagstillstånd att skjuta vildsvin med metoder som vanligtvis är förbjudna i jaktlagen.

Detta på grund av rädslan att afrikanska svinpesten sprids från Ryssland till Finland.

- Nog är det något som vi i Finland tänker väldigt mycket på, eftersom det är en stor katastrof för svinnäringen om afrikanska svinpesten kommer till Finland. Det är stora pengar det är frågan om. Nog vill man hålla nere stammen, säger Pellas.

Vildsvinshuvud i profil
Bildtext Vildsvinen kan sprida afrikanska svinpesten till Finland.
Bild: Pexels

Enligt tidningen Sydösterbotten har man lyckats fälla åtminstone ett av vildsvinen i Närpes (bakom betalmur). Provbitar har tagits på vildsvinet och de har skickats till Evira för analys.

Myndigheterna uppmanar jägare att skjuta vildsvin och jägarna får en liten ersättning för besväret. Vildsvinen är svåra att jaga, men Pellas tror ändå att det finns ett intresse även för sådan jakt i Kustösterbotten.

- Vi har duktiga jägare i Kustösterbotten och man är nog intresserade av att jaga vildsvin. Det ser jag inte som ett problem.