Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KD-politikern Päivi Räsänen föremål för ny utredning om hets mot folkgrupp

Från 2019
Uppdaterad 04.11.2019 17:13.
Kansanedustaja Päivi Räsänen, Kristillisdemokraatit.
Bildtext Päivi Räsänen är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och tidigare partiordförande.
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Kristdemokratiska riksdagsledamoten Päivi Rääsänen blir föremål för en ny polisutredning för sina skriverier. Det gäller en skrivelse om homosexualitet som misstänks fylla kännetecknen för hets mot folkgrupp.

Fallet gäller en artikel i broschyrform som KD-politikern Päivi Räsänen författade år 2004 för Lutherstiftelsens räkning. Den behandlar kristendomens syn på homosexualitet och bär titeln ”Till man och kvinna skapade han dem” (”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”).

Broschyren distribueras på nätet ännu i november 2019.

Polisen har tidigare bedömt att texten inte innehåller något brottsligt, men nu har riksåklagare Raija Toiviainen gjort en annan bedömning.
Hon har bestämt att en förundersökning ska inledas.

Förundersökningen ska utföras av polisinrättningen i Helsingfors.

Enligt riksåklagaren finns det skäl att misstänka hets mot folkgrupp. Hon bedömer att texten förnedrar homosexuella på ett sätt som kränker deras människovärde.

Trots att det är 15 år sedan Räsänen har skrivit texten i fråga är ett eventuellt brott enligt riksåklagare Toiviainen inte föråldrat, eftersom publikationen fortsättningsvis finns tillgänglig.

Räsänen: "Jag står för texten"

Päivi Räsänen säger i en kommentar till Yle:s finskspråkiga nyhetsredaktion att hon har glatt sig åt polisens beslut att lägga ned utredningen om broschyren.

- Nu är jag väl snart på polishuset i Böle för förhör igen en gång, säger hon med hänvisning till att hon nyligen förhörts i en annan polisutredning om hets mot folkgrupp. Den gäller Twittermeddelanden från sommaren 2019.

I tweetarna formulerar sig Räsänen om pride-parader för sexuella minoriteter på ett sätt som har fått polisen att misstänka brott.

Räsänen säger till Yle att hon inte tänker avpublicera tweetarna och att hon inte heller önskar att broschyren från år 2004 slutar distribueras.

- Texten är fortfarande aktuell och jag står för den, säger hon.

Päivi Räsänen är riksdagsledamot för Kristdemokraterna sedan år 1995. Hon var partiordförande åren 2004-2015.

Texten är uppdaterad klockan 17.10 med Päivi Räsänens kommentarer samt med riksåklagarens uttalande om att ett eventuellt brott inte är preskriberat.

Diskussion om artikeln