Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byabussar ingen hit i Borgå eller Lovisa – Byaskjussen i Borgå är ändå fortfarande i trafik och hoppas på fler resenärer

Från 2019
Uppdaterad 05.11.2019 14:50.
Det är mörkt. Bussen är vit och framtill lyser texten "Byaskjussen".
Bildtext Byaskjussen i Borgå kör varje vardagskväll mellan kl.17.30 och 21.30. Den kör mellan Borgå centrum och de norra byarna.
Bild: Yle/Lone Widestam

Det gick inget vidare för Lovisa stads pilotprojekt Byaskjussen och Hobbybussen. Borgås Byaskjuss har också svårt att locka till sig resenärer.

Det var under de sex respektive fyra första månaderna 2019 som Lovisa stad testade att ha två byabussar i trafik.

Hobbybussen, som var specifikt tillägnad personer som färdades till och från hobbyer, var i trafik till slutet av april och Byaskjussen fram till midsommar.

– Passagerarmängderna var lägre än vad vi önskade, säger planeringsingenjör Suvi Peltola på Lovisa stad.

Det var delvis också därför man slutade med bussarna, berättar hon.

En vit buss står på en parkeringsplats. Inne i den annars tomma bussen sitter en äldre man som är chaufför. Uppe på bussen står Loviisa.
Bildtext Passagerarmängden för Byaskjussen i Lovisa steg under pilotprojektets gång men blev ändå inte tillräckligt hög.
Bild: Yle/Mira Bäck

Just nu utreder Lovisa stad sin kollektivtrafiksituation. Nästa år kommer kollektivtrafiken att konkurrensutsättas i större skala än förut.

Det finns inga planer på att åter ta i bruk Byaskjussen eller Hobbybussen – men det är heller inte helt uteslutet. Tas någondera buss i bruk är det ändå mera sannolikt att det blir Byaskjussen.

– För den ökade passagerarmängden hela tiden under pilotprojektets gång.

Upp till tio passagerare per kväll i Borgå

I Borgå har Byaskjussens passagerarmängd inte varit så låg att bussen skulle ha behövt sluta.

Upp till tio personer använder bussen varje kväll, berättar trafikingenjör Hanna Linna-Varis på Borgå stad. I början av hösten var resenärerna färre men nu har de ökat lite.

Tio personer per kväll ser Linna-Varis inte som någon stor mängd. Hon tror att staden måste vara tålmodig med passagerarantalet.

– Det tar förvånansvärt länge för folk att börja använda ny service.

Bussen kommer i alla fall att vara i trafik fram till maj, för att kompensera för bortfallna bussturer till och från byarna.

Byaskjussen kör mellan idrottshallarna i Kokon, Borgå centrum och de norra byarna alla vardagskvällar mellan klockan 17.30 och 21.30. Det är enklast att beställa och betala byaskjussen via appen Kyyti.

Mer information om byaskjussen i Borgå hittar du här.

5.11.2019 klockan 14:49: Artikeln har uppdaterats med information om vilka rutter och tider Byaskjussen i Borgå kör och en länk till Borgå stads webbsida.

Diskussion om artikeln