Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Festsugen så här mitt i veckan? Här ordnas de västnyländska festerna på svenska dagen

Från 2019
Uppdaterad 05.11.2019 21:22.
Plastankor simmar i en damm.
Bildtext Nämen morjens! Vad kiva att att se dig här ikväll!
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Svenska dagen firas ganska lugnt i Västnyland i år. Huvudfesten går av stapeln i Helsingfors, men visst uppmärksammas dagen och framför allt kvällen med diverse sammankomster.

Här är listan med det som ordnas från lunch fram till tidig kväll:

I Ekenäs firas svenska dagen med en lunch på en restaurang. Svenska folkpartiet i Raseborg bjuder på kalaset och dessutom på ståuppkomik med SFP:s vice ordförande Henrik Wickström samt Modersmålets sång kompat av Filip Björklöf på dragspel. Lagom till kaffet talar Raseborgs nya stadsfullmäktigeordförande Linnea Henriksson.

Lunchen har lockat många förhandsbokningar och det går inte längre att få en plats uppgav SFP i Ekenäs på tisdagskvällen (5.11).

En ung man med mörkt hår ler mot kameran.
Bildtext Ingåpolitiker Henrik Wickström har många strängar på sin lyra. Bland annat ska han fungera som ståuppkomiker på svenska dagen i Ekenäs.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Svenska dagen i Hangö firas i litteraturens tecken. Karin Collins, aktuell med romanen "Flickan på udden" intervjuas av Schildts & Söderströms litterära chef Anna Friman som även presenterar förlagets nyutkomna böcker.

Det här sker klockan 17-19 på biblioteket vid Berggatan. Arrangör för svenska dagen i Hangö är stadsbiblioteket och SFP i Hangö.

För att också bjuda på lite småplask i ankdammen så kan vi berätta att Anna Friman är född och uppvuxen i Hangö och Karin Collins, som numera bor i New Forest i England, likaså har Hangörötter. Hennes familj kommer från Hangö. Boken bjuder dessutom på spänning i Hangömiljö.

Marit Lindqvist och Anna Friman diskuterar jaget i den finlandssvenska litteraturen.
Bildtext Anna Friman (till höger) kommer från Hangö. Här i samspråk med Svenska Yles Marit Lindqvist på årets bokmässa. Marit bor förövrigt i Ingå (kvack).
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

I Lojo tar de svensk- och tvåspråkiga föreningarna till ett annorlunda grepp. I stället för traditionell svenska dagenfest med festtal bjuder föreningarna på pjäsen Allt som är underbart, det vill säga den pjäs som Åbo Svenska teater som bäst turnerar med runtom i Svenskfinland. Pjäsen visas klockan 18 på Kässä gård i Virkby i Lojo.

En man spelar teater
Bildtext Bror Österlund spelar teater på ÅST och uppträder i monologen Allt som är underbart. Han kommer förresten från Hangö.
Bild: Pette Rissanen

Svenska dagen i Ingå firas på biblioteket klockan 18. Festtalet hålls av Gabriela Erroll som är direktör för Raseborgs sjukhus. Det bjuds också dragspelsmusik och Modersmålets sång. Arrangör är SFP:s Ingåavdelning.

En kvinna poserar utomhus. Sommar. Hon har ett band runt halsen med namnbricka och troligtvis ett passerkort.
Bildtext Och Gabi Erroll som bor i Ekenäs håller festtal i Ingå, medan Ingåbon Henrik Wickström (skrolla upp igen till början av artikeln) passar på att gästspela i Ekenäs. Fint interkommunalt samarbete.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Svenska dagen i Sjundeå firas i år på Västanlid. Festen börjar klockan 18. SFP i Sjundeå bjuder på musik, kaffe med tilltugg samt festtal av Henrik Andberg.

Däremot är den planerade kvällskonserten i Ekenäs bollhall, som Nylands brigad hade tänkt ordna svenska dagen till ära, inhiberad.

Sist men inte minst, svenska dagen är en flaggdag, icke officiell, men
till god flaggkultur hör att flagga med Finlands flagga på de övriga flaggdagarna på samma sätt som på de officiella flaggdagarna.

Diskussion om artikeln