Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cannabisrevolutionen ångar på i Kanada – men den svarta ekonomin fortsätter att blomstra: “Varför skulle folk köpa en sämre produkt bara för att den är laglig?”

Från 2019
Uppdaterad 05.11.2019 16:28.
Marijuanaplantor som växer i ett växthus i Markham, Kanada. Händer med blåa plasthandskar håller i en av växterna.
Bild: EPA-EFE/WARREN TODA

Alex Rea står med mikrofonen i handen framför en grupp lyssnare och talar om cannabis. En äldre kvinna räcker upp handen för att ställa en fråga.

Toronto, Ontario.

– Får jag också odla cannabisplantor utomhus eller måste dom vara inne?

Rea svarar. Han redogör för den nya lagstiftningen som trädde i kraft i fjol. Då blev Kanada första stora land i världen att tillåta fri försäljning och fritidsbruk av cannabis.

Rea är delägare i ett mindre företag som i många år specialiserat sig på hemmaodling och trädgårdsprodukter. Numera ingår informering om cannabisodling också i arbetsbilden. Det har gett företagets affärsverksamhet ett lyft. Idag har företaget öppna dörrar.

– Vi kan nu marknadsföra våra produkter till den breda allmänheten, medan vi tidigare var tvungna att begränsa oss till dem som sade sig använda cannabis för medicinskt ändamål.

Cannabislagstiftningen i Kanada

Delstaten Ontario tillåter invånare som fyllt 19 år att odla fyra egna plantor per hushåll eller inneha 30 gram cannabis. Den mängden räcker till ungefär 60 cannabiscigaretter.

Plantor får odlas också utomhus, men då måste det ske inom hushållets gränser, till exempel på den egna gården.

Medicinsk cannabis har varit tillåten i Kanada från och med 2001.

Men helt nöjd är Rea inte. Den lag som skulle öppna affärsmöjligheter för många nya företag, har än så länge främst gynnat ett fåtal.

– Det är väldigt svårt att ta sig in på den lagliga marknaden för produktion av cannabisprodukter. Det har lett till att endast några stora, välfinansierade aktörer dominerar marknaden.

Inte heller de stora cannabisföretagen har hittills levt upp till marknadens högt uppskruvade förväntningar.

Rea skyller på myndigheternas restriktioner.

Cannabisindustrin är strikt reglerad. Det finns noggranna föreskrifter på hur produkter ska behandlas och säljas och hur mycket THC (det aktiva och berusande ämnet i cannabis) varorna får innehålla.

All försäljning övervakas noggrant och försäljningstillstånd beviljas inte lättvindigt. Men antalet lagliga producenter växer.

Enligt myndigheterna finns det idag över 200 lagliga cannabisproducenter i Kanada..

Distributionsproblem och begränsat utbud har också präglat det första året av lagligt cannabis. Men nu håller problemen på att lätta, menar producenter..

Den svarta cannabismarknaden fortsätter att blomstra: “Varför skulle folk köpa en sämre produkt bara för att det är lagligt?”

Strikta regleringar kan också ha bidragit till att ett större problem alltjämt består.

När premiärminister Justin Trudeaus regering gick in för att legalisera cannabisförsäljningen, var ett starkt argument att kväsa den utbredda svarta marknaden för produkten.

Resultaten hittills är magra.

Den lagliga försäljningen av cannabisprdukter väntas omsätta upp till en miljard kanadensiska dollar under det första året efter legaliseringen. Samtidigt fortsätter den gråa ekonomin att florera. Den beräknas omsäta 5-7 miljarder dollar.

Under det första halvåret av 2019 gav den lagliga cannabisindustrin skatteintäkter till ett motsvarande värde av 186 miljoner kanadensiska dollar (ungefär 126 miljoner euro).

Det var klart under myndigheternas förväntningar.

Alex Rea är inte överraskad.

– Det handlar om marknadens logik, vi talar om pris och kvalitet. Laglig cannabis är sällan lika billigt eller lättillgängligt som det som fås på den svarta marknaden. Ofta är det inte heller av lika bra kvalitet. Varför skulle folk köpa en sämre produkt bara för att det är lagligt?

Kanadensiska myndigheter och politiker har betonat att det handlar om ett långsamt projekt. Marknaden behöver tid att anpassa sig, och därför anses ett år vara en alltför kort tid för långtgående slutsatser.

"Cannabis 2.0" introducerar ätbara cannabisprodukter - kritiker bekymrar sig för att misstag som gjorts i Colorado upprepas

Trots växtvärk går det kanadensiska cannabisexperimentet snart in i nästa fas., som kallas “cannabis 2,0” . Det innebär att ät- och drickbara cannabisvaror, kakor och drycker till exempel, släpps ut på marknaden. De antas gå att köpa i affärer i början av 2020.

Många företag och investerare gnuggar händerna och förutspår kraftig tillväxt.

Alex Rea är mer försiktig.

– Jag gissar på en ökning på tio procent i försäljningen. Vissa vill säkert testa de nya produkterna, men jag tror inte heller att konsumtionen ökar märkbart.

Cannabiskännaren Alex Rea i Toronto.
Bildtext Cannabisförespråkare .Företagaren Alex Rea är inte överraskad av att den svarta cannabismarknaden fortsätter att vara utbredd.
Bild: YLE/Ville Hupa

Kritiker har varnat för hälsoproblem och pekat på misstag som gjorts i amerikanska Colorado. Delstaten legaliserade cannabis år 2012.

Skatteintäkterna har rasslat in, men så har också användningen ökat kraftigt. Det har till exempel resultera i en ökning av marijuanarelaterade mentala problem.

Ätbart cannabis utgör en begränsad del av all cannabiskonsumtion i Colorado, men konsumtionen har lett till fler sjukhusbesök.

MS-patient: stigmat runt cannabis kvarstår men håller på att lätta

Gael Hepworth fick MS-diagnos i slutet av 80-talet, och behandlar idag sin sjukdom delvis med cannabistabletter.

– Det minskar på muskelspänningar och gör att jag kan sova. Det är underbart.

Gael Hepworth använder medicinsk cannabis.
Bildtext Gael Hepworth lider av MS. Hon använder cannabis för smärtlindring.
Bild: Hans-Peter Dhuyi

Nästan 400 000 kanadensare beräknas använda cannabisprodukter av medicinska skäl. Trots att medicinsk cannabis varit tillåten i Kanada i nästan tjugo år, upplever Hepworth att det funnits ett stigma runt produkten, särskilt bland äldre personer.

– Diskussionen om cannabis handlar alltför mycket om unga som vill bli höga. Jag vill inte bli hög, jag vill känna mig smärtfri.

Färsk statistik visar att användningen av cannabis tillsvidare inte ökat märkbart efter att den nya lagen trädde i kraft för ett år sedan. Förutom bland äldre personer, där en tydlig ökning i användningen kan skönjas.

Gael Hepworth menar att stigmat runt cannabis håller på att lätta.

– Det finns många äldre som använder cannabis. Vi är 40 personer i vår MS-stödgrupp och vi talar fritt om cannabis.

Diskussion om artikeln