Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jättefusion i vårdbranschen - Mehiläinen köper Pihlajalinna

Från 2019
Uppdaterad 05.11.2019 13:48.
Två leende män i kostym. Pihlajalinnas styrelseordförande Mikko Wirén (till vänster) och Mehiläinens vd Janne-Olli Järvenpää (till höger) på presskonferensen om Mehiläinens bud på Pihlajalinna den 5 november 2019.
Bildtext Pihlajalinnas styrelseordförande Mikko Wirén (till vänster) och Mehiläinens vd Janne-Olli Järvenpää (till höger) på presskonferensen om Mehiläinens bud på Pihlajalinna den 5 november 2019.
Bild: Lehtikuva

Vårdföretaget Mehiläinen köper Pihlajalinna. De båda företagen har idag tecknat ett avtal om samgång.

Mehiläinen köper Pihlajalinna för 16 euro per aktie. Det totala priset blir 362 miljoner euro.

Tills vidare har Pihlajalinnas största aktieägare som äger 63 procent av aktierna redan gått med på att sälja sina aktier.

Minst 90 procent av aktieägarna måste godkänna affären för att den ska bli av.

– Efter att noggrant ha övervägt saken föreslår Pihlajalinnas styrelse att erbjudandet godkänns och styrelsen förhåller sig positivt till en fusion, säger Pihlajalinnas styrelseordförande Mikko Wirén.

Ett annat vilkor är att Konkurrens- och konsumentverket godkänner köpet.

Om affärren förverkligas kommer hälsovårdsbranschen i Finland att domineras av två stora bolag: Mehiläinen och Terveystalo.

Tills affären har förverkligats fortsätter Mehiläinen och Pihlajalinna att konkurrera med varandra som förr.

Mehiläinen och Pihlajalinna kompletterar varandra

Trots att Mehiläinen och Pihlajalinna konkurrerar intygar både Mikko Wirén och Mehiläinens vd Janne-Olli Mäenpää att bolagen har förvånansvärt lite överlappande funktioner.

- Trots att Mehiläinen har verksamhet över hela landet ger Pihlajalinna 49 nya orter, vilket utökar mehiläinens utbud. På de orter där båda finns komplementerar de varandra, säger Janne-Olli Mäenpää.

Därför väntar sig företagen inte att fusionen ska orsaka nämnvärda uppsägningar.

Då både Mehiläinen och Pihlajalinna är tillväxtföretag ser de i stället fram emot att utöka personalen.

Samtidigt har Pihlajalinna så sent som i augusti avslutat 180 arbetsuppgifter. De flesta som innehade dessa jobb fick sparken.

Enligt Wirén kommer Mehiläinens erbjudande vid en tidpunkt då Pihlajalinna nyligen har lyckats övervinna bolagets utmaningar som pågått i ett par år.

Genom samgången skapas ett storbolag, som kan producera bättre vård för det åldrande Finlands behov, tycker Wirén.

Storskalsfördelar

Mehiläinens och Pihlajalinnas fusion är inte den första inom hälsovårdsbranschen. Båda har under flera år vuxit främst genom företagsköp.

I fjol köpte konkurrenten Terveystalo svenska Attendos hälsovådsverksamhet för 223 miljoner euro.

I dag moiverade Mehiläinen och Pihlajalinna sitt fusionsbeslut med social- och hälsovårdsreformen, den digitala utvecklingen och exportmöjligheter.

Den offentliga vården beställer i dagens läge en stor del vårdtjänster av privata bolag. Hälften av Mehiläinens och Pihlajalinnas sammalagda omsättning kommer från offentliga köp.

I och med vårdreformen kommer dessa tjänster inte mera att beställas av 295 kommuner och deras samarbetsorgan.
I stället måste vårdbolagen klara av att sälja sina tjänster till 18 mäktiga landskap.

- Den offentliga sektorns enheter kommer att bli större och mera krävande. I och med fusionen får vi bredare axlar att hjälpa den offentliga sektorn, säger Mikko Wirén.

Digital export

Den digitala utvecklingen inom vårdbranschen är både dyr och snabb. Mikko Wirén säger att den digitala tekniken har orsakat Pihlajalinna stora utgifter.

- I och med fusionen får vi bättre resurser att klara av nästa steg i den digitala utvecklingen.

Också för Mehiläinen är de digitala systemen viktiga. Mehiläinen utreder olika alternativ för expansion utomlands. Janne-Olli Mäenpää säger att det främst lönar sig att exportera digitalt kunnande.

- Utanför Finland och Sverige ligger man efter i den här utvecklingen.
Mehiläinens digitala plattform har redan sålts till ett grekiskt bolag.

- Kina är också ett intressant land där servicestrukturen fortfarande släpar efter Finland, säger Janne-Olli Mäenpää som nästa vecka åker till Shanghai för att utreda exportmöjligheter.

Mehiläinen utesluter inte köp av vårdbolag utomlands, men då måste Mehiläinen ha något specialkunnande som kan förbättra de bolag man köper.

- Annars lönar det sig inte att köpa bolag med personal och verksamhet i länder med annorlunda lagstiftning än Finland.

Mehiläinen är ett väletablerat vårdbolag som på onsdagen fyller 110 år.

Mikko Wirén grundade Pihlajalinnaår 2001.

Artikeln är kompletterad klockan 13.15 med bakgrund och information från Mehiläinens och Pihlajalinnas gemensamma presskonferens.

Diskussion om artikeln