Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-mästaren Kikkan Randall är fri från bröstcancern – firade med att löpa maraton under tre timmar

Från 2019
Uppdaterad 05.11.2019 10:05.
Kikkan Randall står på prispallen med OS-guld runt halsen
Bildtext Kikkan Randall krönte sin karriär med ett OS-guld 2018.
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

När Kikkan Randall avslutade sin cellgiftsbehandling satte hon upp ett mål – att springa New York maraton. I söndags gjorde hon det och klarade sin tidsmålsättning med ungefär fem minuter.

2018 var ett omtumlande år för Kikkan Randall. Vid OS i Pyeongchang krönte hon sin karriär med ett guld i sprintstafetten och några månader senare lade hon sedan skidorna på hyllan.

Efter den aktiva karriären tog livet sedan en annan vändning. I juli 2018 berättade Randall att hon drabbats av bröstcancer och att hon börjat med cellgiftsbehandling.

Randall hade tänkt löpa ett maraton i New York samma år men de planerna kastade omkull på grund av sjukdomen. Men när cellgiftbehandlingen var över satsade hon i stället mot årets lopp.

– Cancern är en del av mitt liv men inget som definierar mig. Jag älskar att vara idrottare och möta tuffa uppgifter, säger Randall till NBC och berättar samtidigt att hon är ganska så säker på att hon varit cancerfri sedan november 2018.

"Otrolig känsla att korsa mållinjen"

Randalls målsättning var att klara loppet på under tre timmar och det gick vägen med klar marginal. Hon gick i mål på tiden 2.55.12.

– Jag slår vad om att jag löpte lika snabbt som jag hade gjort förra året om jag inte hade drabbats av cancer. Det är en otrolig känsla att korsa mållinjen och klara målsättningen. Det är värt allt jobb, säger hon.

Randall inledde sin maratonsatsning i april och i en intervju med tv-kanalen Ktuu berättar hon att förberedelserna inför loppet fick henne att njuta av träningen ännu mer.

– Det var roligt att på nytt lära sig varför det är viktigt att träna och varför det lönar sig, säger hon.

Diskussion om artikeln