Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nelson Tigertass av Lena Frölander-Ulf tävlar om Finlandia Junior-priset

Från 2019
Uppdaterad 05.11.2019 15:00.
lena frölander-ulf invid vatten
Bildtext Lena Frölander-Ulf
Bild: John Grönvall

Sex verk tävlar om årets upplaga av Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur.

Ett av verken har skrivits av en finlandssvensk författare. Det rör sig om Nelson Tigertass som skrivits av Lena Frölander-Ulf.

Enligt juryn är Nelson Tigertass en "klok och imponerande barnbok som påminner om en traditionell äventyrs- och sagoroman. Verket behandlar på ett gripande sätt missförhållanden i det moderna samhället, men bevarar ändå sin optimism: osäkerhet och orättvisa kan övervinnas med vänskap och mod, om man inte låter fördomar begränsa livet. En varm och livsnära bok med illustration som gör det lättare att följa berättelsen.”

Historien om Nelson Tigertass utspelar sig i den fiktiva staden Berlurenstad där Ordningens vänner och väktare regerar. De värnar om ett samhälle som vaknar tidigt, gör sin morgongymnastik, odlar de rakaste rabatterna och kastar bort allt som är krokigt.

Lena Frölander-Ulf var stråkande glad efter att nomineringen blev offentliggjord:

- Det känns jättefint, jag är väldigt rörd. Nelson är väldigt viktig för mig. Nelson uppenbarade sig för mig redan år 2012, då visste jag inte om det är Nelson själv som är en tiger eller om det är fråga om en pojke. Kort därefter klarnade det för mig att Nelson är en liten kille som står ensam på en tågstation där han träffar en tiger. Men det tog tid för mig att hitta på själva mysteriet i berättelsen. Det räcker ju inte med att ha en värld och karaktärer.

I Ordningens vänner som håller ordning och reda i staden kan man läsa in ett visst mått av samhällskritik, men Lena Frölander-Ulf säger att hon inte medvetet ägnat sig åt samtidskritik i berättelsen:

- Under arbetsprocessens lopp läste jag att din hjälte är så mycket hjälte och modig som skurken din är hemsk Jag började grubbla på hur hemsk skurken min kan få vara eftersom historien inte är blodig och hemsk, men någonting hotfullt måste skurken ha över sig för att det hela ska bli spännande. Och då har jag nog intuitivt skrivit om sådant som jag själv och andra upplever som hotfullt och skrämmande i dagens värld.

Det är andra gången Frölander-Ulf nomineras till Finlandia-priset.

Kandidaterna för Finlandia Junior 2019

Frölander-Ulf, Lena: Nelson Tigertass/Nelson Tiikeritassu (Förlaget/Teos). Finsk översättning av Jaana Nikula

Kontio, Tomi. Illustratör: Warsta, Elina: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)

Laakso, Maria. Illustratör: Rojola, Johanna: Taltuta klassikko (Tammi)

Mikama, Anniina: Huijarin oppipoika (WSOY)

Pannula, Kaija. Illustratör: Lehtola, Netta: Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY)

Rasi-Koskinen, Marisha: Auringon pimeä puoli (WSOY)

De nominerade verken utsågs av lektorn i modersmål och litteratur Hilkka Lamberg, bildkonstnären Anssi Kasitonni och specialbibliotekarien Henriika Tulivirta.

Det vinnande verket utses av musikern och skådespelaren Olavi Uusivirta.

Priset uppgår 30 000 euro och det vinnande verket offentliggörs den 27 november.

Lyssna på intervjun med Lena Frölander-Ulf:

Lena Frölander-Ulf nominerad till Finlandia junior

4:23

Diskussion om artikeln