Henriksson vill skärpa lagarna för att komma åt trakasserier på nätet: "Obehaglig utveckling"
Justitieminister Anna-Maja Henriksson vill låta skärpa lagarna så att myndigheterna kan komma åt trakasserier och hotelser på nätet i högre grad än hittills. Henriksson beskriver den pågående utvecklingen som ytterst obehaglig.
- Det här är en mycket allvarlig sak för demokratin och rättsstaten, därför finns det orsak att se över lagstiftningen nu, säger Henriksson till Svenska Yle.
Särskilt riktade trakasserier mot poliser, åklagare och domare är ett växande problem. Också forskare och journalister är mer utsatta än tidigare.
Polisen och riksåklagaren oroade
Polisstyrelsen, riksåklagarämbetet och tingsrätternas lagmän vände sig i somras till Justitieministeriet med en gemensam skrivelse, där man anser att det brådskar med att skärpa lagen.
Henriksson fick skrivelsen på sitt bord bara ett par veckor efter att ha tillträtt som justitieminister.
Riktade trakasserier går ut på att skrämma eller sätta press på en enskild person, och via den personen påverka en viss myndighet eller arbetsgemenskap så att den inte fullföljer sitt arbete.
Riktade trakasserier sker särskilt via sociala medier eller e-post, men också genom exempelvis ogrundade polisanmälningar eller direkta smutskastningskampanjer via fejkade nyhetssajter.
Syftet kan vara att ifrågasätta en särskild persons eller myndighets trovärdighet, eller avskräcka andra personer från att ta sig an liknande arbetsuppgifter eller engagera sig i aktuella politiska frågor.
Olaga hot under allmänt åtal?
Riktade trakasserier handlar alltså i praktiken ofta om olaga hot eller ärekränkning. Båda är enligt nuvarande lagstiftning målsägandebrott, det vill säga offret måste själv föra ärendet till domstol.
Det står i regeringsprogrammet att riktade trakasserier ska motarbetas effektivare. En lagändring som Henriksson själv fört på tal är att olaga hot mot tjänsteman kunde lyda under allmänt åtal.
- Det kunde ha en förebyggande effekt, tror Henriksson.
Lagändringar löser ändå inte alla problem. Henriksson har noterat att debattklimatet hårdnat betydligt de senaste åren, och att politiker idag kan räkna med att översköljas av hatretorik och illvillig desinformation.
- Vi måste tala öppet om varför människor beter sig på ett sådant här sätt på sociala medier, varför vill man rubba vårt demokratiska system? För det är just detta som det handlar om i grunden, säger hon.