Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Chattgrupper gör att arbetet smyger sig in på fritiden: "Man måste ha rätt att koppla bort från allt som har med arbete att göra"

Från 2019
Applikationer på en smarttelefon.
Bildtext Meddelandeapplikationerna används ofta som arbetsredskap. Man skapar grupper för anställda där man kommunicerar om arbetsrelaterade saker.
Bild: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

"Kan någon komma på jobb kl 10 i morgon?", "Har någon koll på bokningen kl 21?" Känner du igen det här? När meddelandetjänster som Whatsapp används som arbetsredskap, smyger sig arbetet in på fritiden.

Om man dessutom använder sin privata telefon för meddelandegrupperna är det svårt att koppla bort arbetet. En ny lag som träder i kraft vid årsskiftet ska tydligare skilja på vad som är arbete och vad som är fritid.

Det blir allt svårare att koppla bort helt från arbetet och det är ett växande problem. Det säger arbetsmiljöexpert Erika Kähärä vid fackföreningen PAM.

Meddelandeapplikationerna används numera ofta som arbetsredskap. Man skapar grupper för anställda där man kommunicerar om arbetsrelaterade saker.

– På ganska många arbetsplatser ses det som en behändig tjänst där man kan hålla koll på arbetsrelaterade saker även utanför arbetstid.

Två händer som knapprar på en svart smarttelefon. I den högra kanten syns en surfplatta.
Bildtext Ofta används den privata telefonen för meddelandetjänsterna och när det plingar till i telefonen kan man inte veta om det är arbets- eller fritidsrelaterat.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Detta är, enligt Kähärä, inte en optimal väg att sköta kommunikationen på arbetsplatsen.

– Man måste ha rätt att koppla bort från allt som har med arbete att göra. Har man inte skild arbetstelefon blir det svårare.

Delas ut arbetsskift via meddelandegrupperna

Ett annat problem som Kähärä lyfter fram är att det ofta bjuds ut arbetsskift via meddelandegrupperna. Vill man ha någon extra tur måste man ständigt vara uppkopplad och vara på sin vakt.

Antingen är man på jobb eller inte. Om man är på jobb så ska man få betalt för det. Inte ska man ge sin fritid till godo för arbetsgivaren

Erika Kähärä, arbetsmiljöexpert

Kähärä berättar att fackföreningen PAM anser att man kan kräva att få eventuella arbetsskift förmedlade på annat sätt än via telefonen.

– Man kan inte vänta sig att alla ständigt är uppkopplade och vaktar sina telefoner.

Kähärä ser egentligen ingen positiv sida med att ständigt vara uppkopplad till arbetet. Vid årsskiftet träder en ny arbetstidslag i kraft. I den framkommer det att om man är på jobb så ska man också få betalt för det.

– Antingen är man på jobb eller inte. Inte ska man ge sin fritid till godo för arbetsgivaren.

Kähärä anser att den enda rättvisa lösningen är att se till att det finns tid under arbetspasset att behandla det som rör ens arbetsskift. Har det gått förr, så går det nu.

I den nya lagen står det att det till arbetstid räknas "all tid som används till arbete". Om man sköter arbetsärenden via mobiltelefonen på fritiden borde man således få betalt för det.

Den nya arbetstidslagen träder i kraft vid årsskiftet. Man kan läsa mera på Finlex hemsida.

Lärare måste också kunna skilja på arbete och fritid

Föga överraskande är även lärarbranschen en yrkesgrupp som är utsatt för samtal och meddelanden utanför arbetstiden.

Christer Holmlund, förbundsordförande på Finlands Svenska Lärarförbund, berättar att lärares arbetstidssystem ser lite annorlunda ut än övriga yrkens.

– Det finns egentligen ingen arbetstid, utan en undervisningsskyldighet och arbetet som hänför sig till det, men det är lika viktigt att lärare kan skilja på arbete och fritid som i alla andra yrkesgrupper.

Person i blå kpostym står framför ett träd
Bildtext Christer Holmlund, förbundsordförande på Finlands Svenska Lärarförbund.
Bild: Tony Pohjolainen

En av utmaningarna är, precis som Kähärä var inne på, att ytterst få lärare har en arbetstelefon till sitt förfogande. Det leder till att lärarna ofta förväntas svara i sina egna telefoner.

– Man förväntar sig att lärare använder sina privata telefoner för att sköta kommunikation som hänför sig till arbetet och så borde det inte vara.

Det måste göras upp gemensamma spelregler

Holmlund tillägger att det är viktigt att det finns en kommunikation mellan lärare och vårdnadshavare. Det måste dock finnas tydliga riktlinjer över hur det skall skötas.

– Det är viktigt att man på skolan gör upp gemensamma spelregler för hur man sköter kontakten och att både lärare och föräldrar respekterar den linje man har.

Även i lärarbranschen börjar det vara vanligare att man använder sig av meddelandegrupper.

Meddelandegrupperna kan finnas både inom kollegiet, men även så att läraren har en grupp för klassens föräldrar.

Det är något som Holmlund inte rekommenderar. Istället borde man följa de officiella kommunikationskanalerna som man har.

– Om man som lärare går med i en Whatsappgrupp tar man på sig en arbetsuppgift som man inte egentligen behöver göra.

Meddelandegrupper betyder mer arbete för lärarna

Holmlund menar att det kan kännas som att det är ett bekvämare sätt att kommunicera än de officiella kommunikationskanalerna, men att det inte är lojalt mot dem som använder de officiella kanalerna.

– Det kan också leda till en dålig stämning i kollegiet om man använder olika kommunikationskanaler.

Dessutom poängterar han att man ändå inte kommer undan de officiella kommunikationskanalerna, utan att man i vilket fall som helst måste hålla koll på dem.

Arbetstagare ser både för- och nackdelar med meddelandegrupper

Oliver Back jobbar inom servicebranschen. För tillfället jobbar han deltid på två olika arbetsplatser. Båda arbetsplatserna har Whatsappgrupper där de anställda kommunicerar.

Back menar att det är den viktigaste informationskanalen för dem. Han ser ändå inte bara nackdelar med att ständigt vara kopplad till arbetet.

Oliver Back framför ett fönster.
Bildtext Oliver Back ser både för- och nackdelar med meddelandegrupper på arbetsplatsen.
Bild: Ida Torsell

– Det är också ett sätt att upprätthålla gemenskapen på arbetsplatsen. Det kan komma roliga bilder blandat med information om arbetet.

Han berättar att han hellre vill känna sig informerad om vad som händer på jobbet än att helt koppla bort.

Det kan komma meddelanden två på natten eller nio på morgonen när de första kommer på jobb

Oliver Back

– Visst kan det kännas som att det blir mycket vissa dagar, men man känner sig åtminstone informerad då.

Eftersom Back arbetar inom restaurangbranschen är det relativt oregelbundna arbetstider som gäller. Whatsappgrupperna kan därför vara aktiva i princip när som helst.

– Det kan komma meddelanden två på natten eller nio på morgonen när de första kommer på jobb.

Viktigt, men svårt att skilja på fritid och arbete

Back håller med om att det är viktigt att skilja på arbete och fritid, men menar att det kan vara svårt att koppla bort helt.

– Man kan ju förstås låta bli att läsa meddelanden, men det är ju ganska svårt eftersom det kommer akut information där.

Egentligen kopplar han aldrig bort från arbetet helt och hållet.

– Jag är alltid tillgänglig på något sätt. Jag kan förstås stänga av telefonen, men då kopplar jag ju samtidigt bort privatlivet. Ingen når mig och jag når inte någon, så visst är det lite problematiskt.

Back berättar ändå att han inte känner att hans chefer eller förmän förväntar sig att han ska vara aktiv i meddelandegrupperna eller tillgänglig dygnet runt.

– Inte förväntas det direkt. Jag vill själv vara anträffbar. Inte dygnet runt, men nog ska man kunna få kontakt med mig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln