Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Ålandskungen" Anders Wiklöf om Bill Clinton, kärleken till sin bror och hundar som serveras oxfilé till middag

Från 2019
Anders Wiklöf Daniel Olinin vieraana.
Bildtext Gossen från arbetarfamiljen har inte förändrats nämnvärt, även om mopeden nu är utbytt mot två Bentleybilar.
Bild: Toni Määttä / Yle

Många känner honom som kungen av Åland - affärsmannen Anders Wiklöf som i somras fick besök av Bill Clinton. I dag är han Ålands rikaste och mest inflytelserika person, men så har det inte alltid varit.

- Man ringer upp, svarar Anders Wiklöf kort och gott på frågan om hur man gör för att lyckas fixa USA:s tidigare president Bill Clinton till Åland.

- När jag kom med förslaget tänkte folk nog att den där herremannen har inte alla hemma, men det gick.

Sagt och gjort. Den 25 juli, på Anders Wiklöfs 73:e födelsedag, rullade både Secret service och Bill Clinton upp för gången till Anders privata hem Andersudde.

- Jag är inte så bra på engelska, men om han talar långsamt förstår jag.

Men Anders Wiklöfs hem har inte alltid varit fyllt av sekelskifteskonst, ex-presidenter, Bentleybilar och hundar som serveras oxfilé till middag.

Tvärtom. Ålands rikaste och mest inflytelserika person växte upp under enkla förhållanden.

Anders Wiklöfs pappa var murare och mamman led av en ögonsjukdom som gjorde henne blind och arbetsoförmögen i ung ålder.

- Vi hade rena kläder och mat på bordet, det var allt vad vi hade. Men det var ett lyckligt hem.

Tillsammans med sin bror Lasse levde Anders rövare i grannskapet.

- Det var så otroligt många busstreck. Vi var lite Emil i Lönneberga, Lasse och jag.

En ung Anders Wiklöf åker kälke tillsammans med sin bror Lasse och Janke Ahlman.
Bildtext Anders Wiklöf sitter längst bak på kälken. Brodern Lasse längst fram och kamraten Janke Ahlman i mitten.
Bild: Guy Gustafsson

Redan tidigt började Anders Wiklöf intressera sig för affärer. Han pantade flaskor och drömde om en karriär som bilförsäljare.

- Jag ville klara mig själv. Jag visste hur tufft morsan och farsan hade det. Jag glömmer aldrig när jag satt på kvällen och smörjde in pappas fingrar med vaselin. De var sönderspruckna av cement. Då beslöt jag att murare ska jag inte bli.

Som 23-åring fick han avslag på lånet som skulle hjälpa honom att starta upp en bilhandel. I den stunden lovade Anders Wiklöf sig själv att han skulle ta revansch på banken. I dag är han Ålandsbankens största ägare.

Något stensäkert recept på framgång har han ändå inte.

- Nej, men visst måste man ha lite känsla för business, tiden och nischen ska vara rätt och så kan man inte göra allt själv. De anställda har betytt jävligt mycket. Tänk om alla i min livsmedelsaffär skulle sluta och gå hem, inte kan jag sitta i sju kassor! Det är slut då. Businessen är slut.

En ung Anders Wiklöf står lutad mot ett träd.
Bildtext Anders Wiklöf växte upp under enkla förhållanden men beskriver hemmet som lyckligt och kärleksfullt.
Bild: Guy Gustafsson

I dag står Anders Wiklöfs affärer på flera ben. Hans koncern består av ett tjugotal företag som sysslar med allt från turism och mat till logistik och fastighetsägande.

Dessutom är Wiklöf storägare i de båda åländska tidningarna, dagligvaruhandeln och banken.

Kan det inte vara problematiskt att en person har så mycket inflytande över ett så litet samhälle som Åland?

- Nej, det är inte problematiskt. Det är bara att gräva i mina företag om man vill. Jag brukar säga att om skattedirektören ringer mig 03.00 i natt och säger att nu ska papprena fram kl. 03.30 så får han dem och jag sover precis lika bra ändå.

I takt med att Anders Wiklöfs förmögenhet vuxit har också ryktet om hans generositet spridit sig. Genom sponsorering hjälper han ett flertal föreningar, men även privatpersoner har fått en hjälpande hand.

Anders Wiklöf får otaliga brev av folk som behöver hjälp - Spela upp på Arenan

Varje vecka får han omkring 70 brev av människor som ber honom om hjälp.

- Jag vet ju hur det är att inte ha några pengar, och det är roligare att ge julklappar än att få. Men jag kan inte hjälpa alla. Därför är det också en självklarhet att jag vill betala skatt till samhället så att vi kan minska klasskillnaderna. Vi behöver vettiga politiker som portionerar ut skattemedlen där de bäst behövs.

Vi behöver vettiga politiker som portionerar ut skattemedlen där de bäst behövs

― Anders Wiklöf
Drönarbild på Andersudde på Åland.
Bildtext På frågan vad Anders Wiklöfs föräldrar skulle säga om de kunde besöka Andersudde svarar han: Mamma och pappa skulle nog vara stolta samtidigt som pappa kanske skulle säga: "Ta det lugnt bara Anders, fötterna på jorden, ta det lugnt".
Bild: Robert Jansson

Lasse betydde enormt mycket för mig. När han gick bort så tänkte jag att klarar jag det här så klarar jag vad som helst

Anders Wiklöf och hans fru Rita Wiklöf fick aldrig några egna barn. Däremot betyder Anders brorson Peter mycket för honom.

- Vi har en väldigt nära relation.

Nära var också relationen till brodern Lasse som gick bort i en hjärtinfarkt för 11 år sedan, 63 år gammal.

- Vi kunde ha olika åsikter och spexa med varandra men Lasse betydde enormt mycket för mig. Jag var lillebror och lyssnade på honom. När han gick bort så tänkte jag att klarar jag det här så klarar jag vad som helst.

Det var inte ovanligt att bröderna hördes flera gånger om dagen.

- Jag sa åt Lasse när han ringde att: "Inte har det hänt något på en halvtimme". Och Lasse sa: "Nej Anders, men jag har bara en brorsa och jag ville ringa och höra hur det är". Vi var enormt nära.

Bjösse IV

Ännu i dag sköter Anders Wiklöf alla affärer per telefon. Någon dator och kalender äger han inte, när kreditkortet gick ut skaffade han inget nytt och sociala medier vet han inte vad det är.

- Skulle jag skaffa en kalender skulle jag ju bli tvungen att gå enligt den! Jag ser alla som sitter framför datorn hela dagarna och så kommer de hem från jobbet och fortsätter skriva en massa jävla e-post.

Anders Wiklöf står framför sina tavlor.
Bildtext - Jag har aldrig sålt en tavla och kommer inte att göra det heller, säger Anders Wiklöf.
Bild: Yle/Robert Jansson

Sin lediga tid lägger han hellre på att titta på sina 259 tavlor eller umgås med sin hund Bjösse.

Eller egentligen Bjösse IV, det här är nämligen den fjärde hunden med samma namn och han är precis lika bortskämd som sina föregångare.

- Ja ja, han får lite mör oxfilé till middag och folk säger att vi skämmer bort hunden. Men vi har ju skaffat den för att skämma bort den och inte för att aga den. Vi älskar den.

Bjössarna har också varit med när det vankats celebert besök vid Andersudde.

- En gång när jag åkte båt med Björn Borg och hunden var med sa jag något i stil med "Bjösse, ta det lite lugnt nu". Och då säger Björn Borg, "Hördu Anders, inte fan har någon någonsin kallat mig Bjösse".

Celebert besök hoppas Anders Wiklöf på också nästa sommar då han återigen vill ordna sin, vid det här laget, traditionsenliga födelsedagsfest och gratiskonsert i Mariehamn.

I år hade du Bill Clinton på besök. Med tanke på din miljöfond och engagemang för klimatet, får vi se Greta Thunberg på Åland nästa sommar?

- Det behöver inte vara otänkbart, jag säger inte att det blir så men det skulle inte alls vara något fel. Greta är en tuff 16-åring som jag uppskattar mycket eftersom hon dammar till politikerna ordentligt och väcker dem.

Anders Wiklöf Daniel Olinin vieraana.
Bildtext Anders Wiklöf ger sällan intervjuer utanför Åland men gjorde ett undantag när han besökte Daniel Olin.
Bild: Toni Määttä / Yle

Anders Wiklöf är veckans gäst hos Daniel Olin. Se hela intervjun söndag 10.11 kl. 20.00 på Yle Fem eller när du vill på Arenan.

Diskussion om artikeln