Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arash Derambash ligger bakom världens första matsvinnslag – företag i Frankrike som kastar mat kan få 100 000 euro i böter

Från 2019
Bild av Arash Derambarsh med ryggen mot en spegel
Bildtext Arash Derambarsh drev igenom en lag mot matsvinn i Frankrike
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

Frankrike var 2016 först i världen att stifta en lag mot matsvinn. En av lagens upphovsmän har också fått erkännande i Norden, och tilldelades nyligen ett stort hållbarhetspris i Göteborg.

Den franska lagen mot matsvinn som trädde i kraft för ett par år sedan innebär att livsmedelsbutiker som är större än 400 kvadratmeter, inte får kasta bort ätbar mat. Ungefär tio miljoner måltider kan nu årligen räddas i Frankrike.

Butikschefer som bryter mot lagen hotas med dryga böter. Men trots den stränga lagen fuskar vissa matkedjor.

En av lagens främsta upphovsmän, advokaten och politikern Arash Derambarsh, rasar mot att man i ett matvaruhus hade slängt 50 kilo ätbar mat i soptunnan på boulevarden. Detta skedde i slutet av oktober.

- Jag ska stämma matbutiken, ropar han i aktionen som filmats och lagts ut på Youtube. Filmen heter "Vision of change" (En vision om förändring).

Från affärernas sida har man bett om ursäkt på Twitter och lovat att man ska bättra sig.

- Men jag ger mig inte. Företaget ska inför rätta och de kan därmed dömas till 100 000 euro i böter, säger han till Svenska Yle.

Prisad för sin hållbarhetskamp

I slutet av oktober tilldelades Arash Derambarsh ett av världens främsta hållbarhetspriser som bl.a. Göteborgs stad ansvarar för. Det heter WIN WIN Gothenburg Sustainability Award och delas ut sedan millennieskiftet. Bland tidigare pristagare finns FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, som fick priset 2011.

Derambash är främst stolt över att det var hans hemland Frankrike som var först i världen med att stifta en lag mot matsvinn.

-Tack vare lagen kan fattiga eller hemlösa människor äta sig mätta, säger han och berättar att han ska skänka större delen av prispengarna på en miljon svenska kronor till välgörenhet.

När matvaruhusen har överbliven mat som närmar sig bäst före datum doneras den till välgörenhetsorganisationer som i sin tur delar ut den bland behövande.

Lådor med donerad mat
Bildtext Lådor fulla med donerad mat som ska delas ut bland behövande samma kväll.
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

Matspanare - ett nytt uttryck

- Jag samlar upp mat som snart inte får säljas i matbutikerna längre, förklarar Georges som kallar sig för matspanare.

Han letar aktivt efter livsmedelsprodukter i matbutikerna till förmån för en av Paris många välgörenhetsorganisationer.

- Här får du mellan 40 och 50 baguetter, säger Salah som är bagare i en butik i östra Paris och förklarar att vissa dagar blir det mer, andra dagar mindre.

- Allt som inte har sålts skänks bort.

På ett annat varuhus får matspanaren färdiga rätter. Förr slängdes där mat för cirka 3 000 euro i veckan.

Efter att ha lastat in paketen i sin skåpbil, skriver Georges under ett kontrakt.

- Nu är vi i matvaruhuset inte ansvariga för dessa produkter längre, förklarar Christian Bellenoue, butikschef på Monoprix väster om Paris.

Det innebär att om maten inte håller rätt temperatur från och med nu och om någon som äter den blir sjuk så är det på välgörenhetsorganisationens ansvar.

Khadija Zoukou på välgörenhetsorganisationen La Main de l’Autre "Din nästas hand" bär ut en låda full av mat.
Bildtext Khadija Zoukou på välgörenhetsorganisationen La Main de l’Autre "Din nästas hand" bär ut en låda full av mat till skåpbilen.
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

Matsvinnslagen har också kostat pengar

- Nästan alla livsmedelsbutiker har behövt anställa en extra person som enbart kollar vilken mat som kan skänkas bort. Lönebudgeten har stigit och det har gjort vissa upprörda, förklarar Bellenoue.

Det finns minst 40 lådor fulla med mat denna dag hos välgörenhetsorganisationen La Main de l’Autre ( Din nästas hand) .

- Här finns tabbouleh med kyckling, kanin i senapssås, bläckfisk, mango, melon och makron-kakor, berättar Khadija Zoukou som för tio år sedan kom från Tjetjenien.

Tre kvällar i veckan delas maten ut i Belleville parken i östra Paris.

- Nästan hundra personer brukar köa upp, säger hon och berättar att i de hushållen lever uppåt 800 personer.

Khadija är dock orolig för att maten inte ska räcka till alla.

- När det börjar bli kallt är det inte lätt att gå hungrig.

Myndigheterna beräknar att 9 miljoner av Frankrikes 67 miljoner invånare definieras som fattiga i dag. Det är 1 miljon fler än för tio år sen.

När kvällens matutdelning startar ropar Khadija högt i vimlet. Hon önskar folk välkomna.

- Jag har fått nummer 81 i kvällens matkö, berättar Jean som är långtidssjukskriven. Han berättar att försäkringskassans pengar inte räcker till alla vardagsbehov.

Mer produkter än tidigare

I kön måste de behövande bevisa att de verkligen har små resurser. Annars får de ingen gratis mat.

Matvarorna jag såg nyss i välgörenhetsorganisationens lokaler ligger nu tjusigt upplagda på fällbara bord.

- I och med förbudet att slänga mat, finns här mycket mer livsmedelsprodukter att få, konstaterar flerbarnsmamman Nassima och ler.

Falla nio gånger, resa sig en gång titeln på Arash Derambarsh bok
Bildtext Falla nio gånger, resa sig en gång är titeln på Arash Derambarsh bok, som handlar om att aldrig ge upp sina drömmar och mål. Nu siktar han på att exportera den franska matsvinnslagen till andra länder.
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

Den för tillfället bokaktuella Arash Derambarsh siktar nu på att exportera sin matsvinnslag till andra EU länder.

Som stöd har han 1,6 miljoner personer i EU:s medlemsländer som skrivit under ett upprop på sajten change.org.

- Nu är det upp till finländska politiker att hänga på. För även i Finland är det väl inte så fint att slänga mat?