Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eveliina Piippo tar timeout från landslaget – är hela säsongen i fara? ”Vi hoppas att hon ställer upp i världscuptävlingar i vinter”

Från 2019
Eveliina Piippo, Ruka 2018.
Bildtext Eveliina Piippo deltar inte i världscupöppningen i Ruka.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Efter flera tunga månader har Eveliina Piippo fått nog. Den 21-åriga skidåkaren lämnar tillfälligt det finländska längdlandslaget och skjuter upp sin säsongsstart.

Enligt skidförbundet kommer Piippo inte att delta i landslagsverksamheten i november.

Hösten hade inte gått enligt hennes planer och hon insjuknade dessutom strax före höghöjdslägret i Val Senales.

– Hösten gick inte alls som jag hade hoppats. Att jag sen blev sjuk strax före lägret i Val Senales försämrade läget ytterligare, säger Piippo i skidförbundets pressmeddelande.

Tränar i Colorado

Efter diskussioner med landslagsledningen valde hon att stå över sin planerade säsongsöppning i Olos. Planen är att hon tävlar för första gången i vinter först i december.

Hon åker nu till Denver för att träna.

– Det har varit lågtryck i flera månader. Jag tyckte att det var dags att blåsa av spelet och försöka i lugn och ro hitta en ny touch till träningen, säger Piippo som återvänder till Finland först i slutet av november.

Eveliina Piippo slog igenom förra säsongen då hon knep silver i U23VM i Lahtis. I VM-tävlingarna i Seefeld tog hon en 19:e och en 23:e plats i individuella lopp.

De stora målen finns i framtiden

Damlandslagets huvudtränare Ville Oksanen poängterar att Piippo nu i lugn och ro ska få göra grundjobbet.

– Vi tror inte att tävlingar och stora träningsmängder skulle förbättra situationen. Eveliina är en ung idrottare och hennes mål är inte totalvärldscupen den här säsongen. Naturligtvis hoppas vi att hon ställer upp i enskilda världscuptävlingar i vinter, säger Oksanen.

Yle sänder världscupen på skidor. Första tävlingsveckoslutet arrangeras i Ruka 29 november–1 december.

Diskussion om artikeln