Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irans president Hassan Rouhani: Nu börjar vi anrika uran

Från 2019
Irans president Hassan Rouhani
Bildtext Irans president Hassan Rouhani
Bild: AFP / Lehtikuva

Irans president Hassan Rouhani säger att Iran nu återupptar sin urananrikning i den underjordiska anläggningen Fordow i bergen söder om Teheran.

Det här innebär ytterligare ett avstånd till kärnenergiavtalet från år 2015 som hade som mål att Iran inte ska utveckla kärnvapen.

Avsikten med avtalet var att få Iran att begränsa anrikning av uran i utbyte mot att internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävs. Men i fjol drog USA sig ur kärnenergiavtalet, och de ekonomiska sanktionerna mot Iran har åter trappats upp.

- Iran är ändå redo att tänka om och uppfylla alla sina åtaganden i avtalet genast då andra parter också gör det, sade Irans president Hassan Rouhani i ett tal i direktsänd tv i Iran i dag.

Tjänster och gentjänster i avtalet

Det internationella kärnenergiavtalet från 2015 var avsett att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra Iran att utveckla kärnvapen. I utbyte skulle de sanktioner som riktades mot regimen i Iran lättas.

Iran har för sin del förnekat att det skulle vara ute efter att tillverka kärnvapen och säger att det iranska kärnenergiprogrammet är avsett för fredligt bruk.

Trots att USA dragit sig ur avtalet håller Storbritannien, Frankrike, Tyskland, EU och Ryssland fortfarande fast vid överenskommelsen.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln