Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trångt i trafiken på Brändövägen i Vasa – men snart öppnar bron

Från 2019
Provisoriska trafikarrangemang vid vägbygge i Vasa.
Bildtext Vägbygget på Brändövägen i Vasa.
Bild: Yle/Filip Stén

Bygget av den nya korsningen mellan Brändövägen och Alskatvägen i Vasa prövar tålamodet för bilisterna och kan vara direkt farligt för fotgängare och cyklister. Inom några veckor ska bron över Alskatvägen öppnas för trafik och då lättar läget igen.

Just nu jobbas det med asfalteringsarbeten på bron och på Brändövägen i höjd med Vikinga skola. Körfältet och trottoaren på Brändövägens norra sida (mot Vikinga skola) är avstängt och biltrafiken ska rymmas på vägens andra halva och det som tidigare var lättrafikled.

Provisoriska trafikarrangemang vid vägbygge i Vasa.
Bildtext Här ska i värsta fall två bussar mötas.
Bild: Yle/Filip Stén

För fotgängare och framför allt cyklister innebär det här utmaningar. Då man kommer från Brändö är det nu tänkt att fotgängare ska gå ner för en trappa och fortsätta längs med vägen invid studentbostäderna. Den sträckan är svår att komma fram på cykel, vilket har lett till att flera cyklister i stället trängs med bilarna.

- Vi är inne i den allra värsta fasen just nu, säger Teemu Schroderus som är ansvarig arbetsledare för bygget.

- Det har varit klart från början att just den här fasen blir svår, men förhoppningsvis kan vi flytta över trafiken till den andra sidan av vägen redan under onsdagen. Då lättar det en aning, säger Schroderus.

Provisoriska trafikarrangemang vid Brändövägen i Vasa.
Bildtext Cykelvägen slutar abrupt.
Bild: Yle/Filip Stén

De senaste veckorna har det tidvis uppstått långa köer på framför allt Brändövägen när den provisoriska korsningen inte har svalt trafikmängderna.

Bron över Alskatvägen kommer att öppnas inom ett par veckor. Hela arbetet med korsningen ska vara klart om ett knappt år.

Diskussion om artikeln