Svenskfinlands folkhögskolor har svårt att fylla sina kreativa linjer - språk och integration har tagit över
Det går egentligen inte dåligt för folkhögskolorna i Finland, men fokus har skiftat under de senaste åren. Tidigare fanns det många sökanden till linjer som fokuserade på kreativa ämnen som teater, foto och musik. Nu är de flesta folkhögskolornas utbildning främst fokuserad på integration och språkundervisning för invandrare.
Intresset håller sig på en ganska jämn nivå i de flesta folkhögskolor i Svenskfinland, men vad eleverna studerar har förändrats en hel del.
- Språkprogrammet har vuxit till sig. Det kan ha med hela det världspolitiska läget att göra och viljan att flytta till Finland, säger Juhani Jäntti, rektor vid Lärkkulla Folkakademi.
Han säger att det finns mycket intresse för deras folkhögskola, men att 75 procent av deras verksamhet består av språkundervisning och resten är deras musiklinjer.
I dagsläget består musikdelen av två olika linjer.
- Vi måste fundera på att nischa vår musiksida ännu mer.
Språkundervisningen växer
Det är inte bara vid Lärkkulla folkakademi som språkundervisningen växer, utan nästan alla folkhögskolor i Svenskfinland ordnar någon sorts undervisning i svenska eller finska eller både och, speciellt för invandrare och deras integration.
Jan Åbacka som är rektor vid Evangeliska folkhögskolan i Vasa säger att språkundervisning och integration har blivit lite av folkhögskolornas uppgift.
- Den traditionella folkhögskoledelen som tidigare varit den stora delen av vår verksamhet är obetydlig i dagsläget.
Fördelningen kring utbildningen har blivit annorlunda och kundgruppen har ändrats.
Bland annat Norvalla folkhögskola har också ett program som de kallar för Språkakademin där man kan studera språk och lära känna Finland.
Vid Borgå Folkakademi säger rektor Catharina von Schoultz att de till och med ser ett uppsving i sin integrationsundervisning.
- Det är en av våra tyngdpunkter om man jämför med förr.
Flera program faller bort eller slås ihop
Både vid Svenska Österbottens folkakademi och vid Borgå folkakademi har man försökt starta nya kurser under de senaste åren, men intresset har inte varit tillräckligt stort.
Catharina von Schoultz säger att de varje år försöker starta olika linjer och senast nu i höst försökte man vid Borgå folkakademi starta en musiklinje.
- Det var för få deltagare eftersom någon hoppade av under sommaren. Utmaningen för oss är att vi behöver samma antal i finlandssvenska folkhögskolor som på finska sidan, men vi har en mycket mindre grupp att rekrytera ifrån.
Evangeliska folkhögskolan i Vasa, som tidigare haft en datautbildning, en musikutbildning, en fotolinje och en kreativ linje, har varit tvungna att slå ihop alla utbildningar till en.
- Av olika orsaker var det inte tillräckligt med sökande. Yrkesläroinrättningarna har också sänkt ribban och tar in en större del. De har också yrkesförberedande linjer.
Vid Västra Nylands folkhögskola hade man i fjol en tvådelad kreativ linje, en med ordet i centrum (Create Word) och en med bilden i fokus (Create Eye).
Det här läsåret kunde man inte starta linjen Create Word på grund av för få sökande. Linjen Create Eye kunde däremot starta. Namnet har nu förkortats och är bara Create. Createlinjen har nästan 30 studerande.
Utmaningar är kostnader och konkurrens
När det kommer till språk- och integrationsundervisning för invandrare så får folkhögskolorna ett integrationstillägg av staten, vilket gör att invandrare kan studera gratis.
Att gå någon annan linje kostar däremot en hel del pengar.
Jan Åbacka säger att konkurrensen mellan olika utbildningar är stor.
- Folkhögskolan kostar. Vi lever också i ett hektiskt samhälle och det är svårt för den unga att våga ta mellanår och dra ner på tempot.
Enligt Catharina von Schoultz kan en av orsakerna vara att man inte får någon examen från utbildningen vid en folkhögskola, och människor söker sig till examensgivande utbildningar.
- Vi ser att åldersgrupperna minskar och intresset för unga att åka utomlands, till exempel till Sverige, ökar. Det är inte dåligt med många möjligheter men det gör att vi också måste hitta nya målgrupper.
Ser inte likadant ut överallt
Även om det verkar som att intresset flyttat sig mest till språkundervisningen finns det också folkhögskolor där intresset till och med är så stort att man kunnat starta nya kurser.
Vid Kronoby folkhögskola säger rektor Tom Hansén att de har startat en ny linje som ska vara förberedande för polisutbildning.
Speciellt vid utbildningar där man kan få någon slags examen verkar det gå bra.
Vid Norvalla folkhögskola kan man också få examen i flera yrkesutbildningar, till exempel som massör.
Tomas Järvinen som är vd för Folkhälsan utbildning säger att det finns ett intresse och att man tydligt ser att folk vill studera för att pröva någonting annat och kanske byta karriärsinriktning.
Också vid Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa kan man få examen i bland annat Japanologi.
Artikeln rättades 6.11.2019 klockan 13.28. Det stod felaktigt i artikeln att man vid Västra Nylands folkhögskola i år inte alls startat linjen Create. I den rättade versionen står nu "Vid Västra Nylands folkhögskola hade man i fjol en tvådelad kreativ linje, en med ordet i centrum (Create Word) och en med bilden i fokus (Create Eye). Det här läsåret kunde man inte starta linjen Create Word på grund av för få sökande. Linjen Create Eye kunde däremot starta. Namnet har nu förkortats och är bara Create. Createlinjen har nästan 30 studerande."