Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många barn och kvinnor sköts ihjäl i Mexiko – offren kom från mormonsk församling

Från 2019
Mexikos president på presskonferens
Bildtext Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador och minister för inre säkerhet Alfonso Durazo på presskonferens 5.11.2019 med anledning av massakern.

Tre kvinnor och sex barn har dödats i en massaker i norra Mexiko. Offren kommer troligtvis alla från en amerikansk mormonsk församling i Mexiko.

Kvinnorna och barnen reste i flera bilar i en konvoj. De blev beskjutna i sina bilar. Åtta barn hittades levande, varav åtminstone fem hade skottsår.

Enligt offrens släktingar kom kvinnorna och barnen från La Mora i Sonora. Området ligger söder om Douglas, Arizona.

Attacken inträffade på gränsen mellan delstaterna Chihuahua och Sonora. Området är känt för sina drogkarteller och sin brottslighet.

Kollage på beskjutna delar av bilar.
Bildtext Offren blev beskjutna när de reste i flera bilar i en konvoj. Bilarna totalförstördes i massakern.

Motivet till massakern är okänt. Det är möjligt att familjer hade hamnat i en konflikt med kriminella, men polisen spekulerar också i att det det kan ha varit fråga om ett misstag, och att de beväpnade männen hade trott att bilarna tillhörde rivaliserande gäng.

Det mormonska samhället har under senaste tiden fått en hel del hot.

Mormonsamhället i norra Mexiko består av släktingar till personer som flydde från USA på 1800-talet. Många av kyrkans medlemmar är födda i Mexiko och har därför dubbelt medborgarskap.

USA:s president Donald Trump erbjuder Mexiko hjälp med att hitta gärningsmännen.


Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln