Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagsaktuella Jesse Puljujärvi bekräftar: ”Edmonton är inte längre ett alternativ”

Från 2019
Jesse Puljujärvi ler under Lejonens träningspass.
Bildtext Jesse Puljujärvi drog på smilbanden under tisdagens Lejonträningar.
Bild: Lehtikuva

Det har inte varit någon hemlighet men nu säger Jesse Puljujärvi det rakt ut. Att återvända till Edmonton Oilers är inte längre ett alternativ. Puljujärvi säger att han njuter av ishockeylivet i Kärpät och han tänker inte på NHL just nu.

Jesse Puljujärvi är fortfarande en av den finländska ishockeyns största talanger. Trots att han inte lyckats få sitt stora genombrott i NHL.

Efter tre år i Edmonton Oilers återvände han hem till Uleåborg och Kärpät i höstas. Återkomsten till den inhemska ligan har varit en succé. På 18 matcher har han noterats för 11+8.

Hans insatser har uppmärksammats också i Nordamerika men den 21-årige Puljujärvi tar det hela med ro.

– Jag tar en dag i sänder. Nu ligger allt fokus på landslaget. NHL är en möjlighet men jag har inte behövt fundera på det då det är så bra go i Kärpät, säger han till Yle.

Edmontons klubbledning på plats i Helsingfors

Puljujärvi kommer att vara under lupp i veckans EHT-turnering i Helsingfors. Edmonton Oilers klubbledning kommer att vara på plats liksom representanter från en del andra NHL-klubbar.

– Det är svårt för mig att säga något om NHL. De stora pamparna fattar besluten. Min agent vet säkert mer. Men inga möten mellan honom och Edmontons representanter är på gång.

Är Edmonton Oilers fortfarande ett alternativ för dig?

– Edmonton är inte längre är ett alternativ. Det var en del små grejer där men jag tänker inte specificera dem. Jag har gillat att vara i Kärpät och utveckla mig.

Tränade i första kedjan

Mycket tyder på att Puljujärvi får en stor roll i Lejonen i hemmaturneringen. Under tisdagens träningspass spelade han som högerytter i första kedjan tillsammans Harri Pesonen och Sakari Manninen.

– Vi hittade en gemensam melodi genast. Jag känner Sakari från hans tid i Kärpät. Det blir tuffa matcher och de är goda möjligheter för mig att visa vad jag kan.

– Trevligt att få spela i Finlands landslag igen. Det var bra energi på isen i dag.

Yle sänder säsongens samtliga matcher i Euro Hockey Tour. Lejonen inleder hemmaturneringen med en match mot Ryssland på torsdag.

Finlands formationer under tisdagens träningspass

Anfall:
Harri Pesonen–Sakari Manninen–Jesse Puljujärvi
Henrik Haapala–Miro Aaltonen–Teemu Hartikainen
Kristian Kuusela–Juho Lammikko–Marko Anttila
Toni Rajala–Juhani Tyrväinen–Niko Ojamäki
Eemeli Suomi–Arttu Ilomäki–Teemu Turunen

Försvar:
Mikko Lehtonen–Juuso Hietanen
Teemu Eronen–Ville Pokka
Atte Ohtamaa–Petteri Nikkilä
Veli–Matti Vittasmäki–Juuso Vainio
Mikko Niemelä

Målvakter:
Jussi Olkiluora
Harri Säteri

Diskussion om artikeln