Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Goda soppor är billiga - så här lagar du mat för 3 euro åt 4 personer

Från 2019
Uppdaterad 08.11.2019 13:16.
- såhär lagar du mat för 3 euro åt 4 personer - Spela upp på Arenan

Grunden för goda soppor är förstås billiga ingredienser och en god kryddning. Dom här sopporna går att variera beroende på vad man råkar ha i kylskåpet.

Inhemska rotsaker och kål är bra att alltid ha hemma. Och om potatisklimp låter som något du inte vill äta, utmanar vi dig att ändra inställning. Hur gott som helst.

Vitkålssoppa med fläskfärs och gula ärtor (ca 2,50 € för fyra personer)

Portion med vitkålssoppa med fläskfärs och gula ärtor
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser:

  • ¼ del huvud vitkål
  • 2 st morötter
  • 1st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • smör
  • 100 gram fläskfärs eller blandfärs av nöt- och gris
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 dl gula ärtor kokta
  • 1 kvist timjan
  • 1,5 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar
Lök och kål på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen, löken, morötter och vitlöken.
  2. Fräs i lite olja tills mjuk och gå sedan ner med en klick smör och bryn grönsakerna gyllene.
  3. Tillsätt fläskfärsen tillsammans med paprikapulver och fräs köttet hastigt.
  4. Tillsätt sedan gula ärtor, timjan, vatten och salt och låt småputtra ca 10 minuter.
  5. Smaka av med vitpeppar och ev. mera salt.

Klar grönsakssoppa med potatisklimp (ca 3 € för 4 personer)

En portion med grönsaksoppa på en tallrik i ett kök
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser:

  • 10 cm purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 bit kålrot
  • 1 bit rotselleri
  • 1 st fänkål
  • smör
  • 1 st lagerblad
  • 6 st vitpepparkorn
  • 1 kvist libbsticka (alternativt ½ buljongtärning)
  • vatten

Potatisklimp

  • 4 st kokta potatisar
  • 1 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • ½ dl riven lagrad ost
Potatisklimpar på ett mjölat bord
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Gör så här:

  1. Skala och skär ner alla grönsakerna i små tärningar.
  2. Fräs mjuka i smör på låg värme. När de mjuknat något gå ner med kryddorna och fräs ytterligare 1 minut.
  3. Slå på vatten så att det täcker grönsakerna och låt småputtra 10 minuter.
  4. Under tiden skala och pressa potatisen, blanda ihop en deg med ägg, vetemjöl, riven ost, salt och peppar.
  5. Forma till långa degrullar på mjölat bord 1-2 cm tjocka och skär med matkniv i 2 cm långa klimpar.
  6. Sänk försiktigt ner dom i soppan och låt sjuda i 2 minuter tills dom flutit upp.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln